КРИМІНАЛ. За матеріалами СБУ на Дніпропетровщині засуджено членів злочинного угрупування, які виробляли і розповсюджували наркотики у декількох областях України.  

Нещодавно набув чинності вирок Апеляційного суду Дніпропетровської області стосовно групи злочинців, які виготовляли наркотики і розповсюджували їх на території Дніпропетровської, Запорізької та Донецької областей. П’ятеро жителів Дніпропетровська – чотири чоловіка і жінка – створили лабораторію, в якій виготовляли синтетичний наркотик. Щомісяця злочинна група збувала до півтора кілограми метамфетаміну через розгалужену мережу збуту.

Найпотужніша у регіоні нарколабораторія діяла протягом кількох років. Та наприкінці червня 2010 року спецоперація СБУ цю наркотичну «лавочку» прикрила. Співробітники спецслужби взяли на гарячому, як раз після виготовлення чергової партії метамфетаміну, організатора злочинної групи – 30-річного Олександра Сап’яна, який також і виробляв наркотики. Пізніше затримали і чотирьох його «співробітників». Як з’ясувалося,  роль хазяйки нарколабораторії виконувала 29-річна Олена Кедич, а раніше неодноразово засуджені Геннадій Діброва, Володимир Бичек та Сергій Коваль працювали у цьому наркопідприємстві кур’єрами.

У  ватажка угрупування правоохоронці знайшли наркотики, гроші та сфальшоване посвідчення працівника прокуратури. Під час обшуку за місцем проживання наркоділків та у  лабораторії вилучили 350 грамів метамфетаміну, вартість якого за цінами «чорного ринку» становить близько трьохсот тисяч гривень.  Лабораторне устаткування підпільної лабораторії довелося вивозили вантажівкою. А вилучених звідти хімічних компонентів та реактивів вистачило б на виготовлення десяти кілограмів наркотиків.

Як повідомляє прес-група УСБУ у Дніпропетровській області, проти членів організаційного злочинного угрупування міліція порушила кримінальні справи за ч. 3 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України. А в ході досудового слідства стосовно них додатково порушили ще 10 кримінальних справ за ознаками злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів або прекурсорів.

Апеляційний суд Дніпропетровської області визнав членів наркоугрупування винними і призначив їм відповідні покарання. Згідно судовому вироку,  Олександр Сап’ян отримав 11 років позбавлення волі, Геннадій Діброва – 9 років, Володимир Бичек  та Сергій Коваль – по 8 років, а Олена Кедич – 6 років ув’язнення.  Всі – із конфіскацією майна.