РИНОК ПРАЦІ. З 1 січня 2013 року набирає чинності Закон «Про зайнятість населення». Норми документа містять стимули для створення нових робочих місць, забезпечення роботою молоді та осіб передпенсійного віку, а також легалізації заробітної платні. Про деякі норми закону під час урядового брифінгу розповів голова державної служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський.

Так, за його словами, роботодавці, які працевлаштовують неконкурентоспроможних на ринку праці осіб, протягом року не сплачують єдиного соціального внеску. Такий податковий стимул надається за умови, що протягом наступного року після працевлаштування робітника не буде звільнено. Інакше роботодавець муситиме повернути кошти.      

Податкові пільги також надаються у разі створення нових робочих місць із зарплатнею, не нижчою, ніж три мінімальні зарплатні, а також для суб’єктів малого підприємництва, які на нові робочі місця працевлаштовують безробітних. У цих нормах також прописано умови, за невиконання яких роботодавець повинен буде повернути отримані пільги.

Також у законі прописано стимули для працевлаштування випускників вишів та професійно-технічних училищ, оплати навчання та перекваліфікації робітників. Крім того, розроблено механізм залучення безробітних до виконання робіт під час реалізації інфраструктурних проектів, що фінансуються за кошти центрального та місцевого бюджетів. Водночас вдосконалюється механізм допомоги з безробіття, максимальний розмір якої становитиме чотири прожиткові мінімуми для працездатних без прив’язки до місця роботи чи проживання.

Загалом нововведення сприятимуть підвищенню рівня зайнятості сільського населення, розвитку підприємницької ініціативи, посиленню мотивації до легальної зайнятості, формуванню національної системи кваліфікацій, реформуванню системи підготовки кадрів, підвищенню професійного рівня та конкурентоспроможності працездатного населення тощо.