СВЯТО

Чим дешевша прикраса для зеленої красуні, тим більша ймовірність її займання 

Щоправда, останнім часом горіти ясним полум’ям може не лише ялинонька, а й уся оселя. Новорічні гірлянди здебільшого виготовляються всупереч встановленим технічним вимогам. А виробники в гонитві за прибутками намагаються здешевити свою продукцію, заощаджуючи на складових. Як наслідок, споживачі отримують дешевий, проте небезпечний товар. Особливо якщо врахувати, що купуючи ту саму гірлянду, ми керуємось принципом — навіщо платити більше, якщо вона працюватиме лише кілька тижнів протягом року?! Тому в процесі вибору електроприладів питання безпеки чомусь відходить на задній план. Проте даремно. Як переконують фахівці, обираючи гірлянди й інші електроприлади, завжди потрібно пам’ятати про їх безпечність.

Небезпечне заощадження

Зазвичай споживачі, вибираючи електроприлад, керуються лише його вартістю. Проте в даному разі така сумнівна економія може бути дуже небезпечною, адже неможливо виготовити якісний електроприлад із неякісних і дешевих складових. А оскільки на зовнішньому вигляді не заведено заощаджувати, то «страждають» запчастини, які ніхто не бачить: їх просто не встановлюють у той же обігрівач.

— За вікном холодно, як і в деяких будинках, тож обігрівачі розкуповуються як гарячі пиріжки. Проте щороку ми стикаємось із одними й тими самими проблемами, які зводяться до банального народного вислову: скупий платить двічі, а дурень щоразу, — впевнений начальник науково-технічного випробувального центру ВЦ УкрТест Анатолій Гіндікін. — Мабуть, смішно в наш час купувати нагрівач за 57 гривень і сподіватись, що він працюватиме безпечно і довго. Людям зрештою потрібно усвідомити, що, образно кажучи, за 1 долар неможливо виготовити якісний і безпечний обігрівач. Натомість як вітчизняні, так і китайські виробники в гонитві за дешевизною виготовляють прилади, що не відповідають нормативним документам. Скажімо, є обігрівачі, котрі при нахилянні перекидаються і не вимикаються. Тож є ймовірність загоряння. А із масляного нагрівача виливається масло, яке через кілька секунд загорається. І цей вогонь поширюється дуже швидко.

Стосовно гірлянд, то в цьому напрямку експерти відзначають позитивну динаміку. Адже віднедавна в деяких магазинах, де раніше якість чи не кожного новорічного «світильника» була далеко не найкращою, сьогодні все не настільки погано. Власне, і коштують якісні прикраси для ялинки не дуже дешево. Проте така тенденція характерна не для всіх магазинів. У деяких торговельних мережах все ще продають гірлянди вартістю 17-27 грн, проте їх не варто купувати. Такі дешеві товари небезпечні: легкозаймисті, нестійкі до механічного впливу і мають аж надто тоненькі проводи-павутинки, які не витримують навантажень як механічних, так і струмових. Тож споживачі наражаються на потенційно небезпечну ситуацію. 

Довіритись відомому

Найпоширеніша проблема, з якою фахівці стикаються вже кілька років поспіль, — неякісні розгалуджувачі та подовжувачі. Коштують вони недорого, натомість лиха можуть наробити дуже багато.

Науково-технічним центром сертифікації та випробувань УкрТест в торговельній мережі м.Києва було закуплено та перевірено 17 зразків електропобутових виробів, з яких 99% продукції не відповідають вимогам нормативної документації.

— Щороку, на жаль, ми говоримо про одне й те саме. Сьогодні справді небезпечними є не стільки обігрівачі, скільки подовжувачі й розгалуджувачі,— зазначає Анатолій Гіндікін. — Вони коштують лише 3—6 грн. Зазвичай їх вмикають в останню хвилину,  щоб під’єднати гірлянди, телевізор чи обігрівач. Таким чином йде дуже велике навантаження на розетку, яка цього не витримує і  перегрівається, а оскільки розгалуджувач виготовлений із неякісних матеріалів, він швидко загорається і потім самостійно не гасне.  Хоч правильний розгалуджувач, виготовлений за всіма вимогами, після загоряння повинен самостійно загасати. Приміром, нещодавно під час дослідження розгалуджувача він загорівся і ми були змушені самостійно гасити полум’я, яке швидко поширювалось.

Тому фахівці радять у повсякденному житті відмовитись від використання розгалуджувачів. Особливо тих, які безпосередньо вставляються в розетку. Натомість краще використовувати подовжувачі. Вони дорожчі, їх вартість стартує з 20 грн, тому й більш якісні, тож ймовірність загоряння  менша.  

Також перед тим, як купувати електроприлади, потрібно звернути увагу на наявність знака та сертифіката відповідності. Такі нескладні дії вбережуть від небезпеки. Ну і, звісно, себе потрібно любити більше, ніж гроші, й купувати вироби від відомих торговельних марок, які представлені на ринку багато років. Адже в цьому разі є сподівання, що вони дбають про свою репутацію, тому не ризикуватимуть і не виготовлятимуть неякісні товари. Інакше, купуючи обігрівач від невідомого виробника вартістю 50—80 грн, та ще й на базарі, не варто очікувати того, що він довго і якісно працюватиме.