НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ

Південна залізниця приступила до обладнання чергової ділянки шляху системою супутникового стеження і оповіщення пасажирів про рух електропоїздів. Наразі системою "Навігація-Інформатизація-Управління" обладнується система Харків-Пасажирський-Тополі, що в Дворічанському районі Харківської області. Роботи з її впровадження проводять фахівці Інформаційно-обчислювального центру Південної залізниці спільно з провідними у космічній галузі харківськими підприємствами "Хартеп" і "Хартрон-Інкор".

У залах очікування на станціях Харків-Пасажирський, Дергачі, Слатино і Козача Лопань для оповіщення пасажирів вже діють встановлені плазмові панелі, які відображають місцезнаходження приміських поїздів, а на зупинних пунктах - інформаційні табло і гучномовці, які повідомляють пасажирам про наближення електропоїздів, виходячи з актуального розкладу і реального просування електропоїздів по ділянці. Аналогічна система запрацює незабаром і на ділянці Харків-Пасажирський-Тополі.

Увагу залізничників привернула також розробка навігаційної системи оповіщення ремонтних бригад про наближення потягів під час проведення ремонтних робіт (АС НІУ-РБ). На їхню думку, це підвищить безпеку руху та внесе якісні зміни у технологію роботи відповідної служби залізниці. Отож ці системи встановлюватимуться на локомотиви, дрезини і дефектоскопні візки, а працівники ремонтних бригад оснащуватимуться навігаційними терміналами розміром з мобільний телефон.