Усі 10 об’єднаних територіальних громад Буковини успішно вийшли на прямі фінансові взаємини з державним бюджетом і вже отримали 45,5 мільйона гривень субвенцій на розвиток інфраструктури із запланованих 116 мільйонів. Дохідні частини їхніх скарбниць суттєво зросли завдяки податковим новаціям і наданню послуг з державної реєстрації, архітектурно-будівельного контролю.

— Бюджет нашої громади із минулорічних 4,8 мільйона гривень збільшився цьогоріч до 32 мільйонів гривень, і це ще не межа, — зазначає керівник Глибоцької селищної об’єднаної територіальної громади Григорій Ванзуряк. — Додаткові фінансові ресурси надійдуть через участь у різноманітних міжнародних проектах. Для їхньої ефективної реалізації, а також для визначення фінансових резервів та соціально-економічних пріоритетів ми створили в області Агенцію розвитку об’єднаних територіальних громад.

Об’єднані громади розраховують не лише на державні дотації. Приміром, вони забезпечили у своїх школах безкоштовним харчуванням не тільки дітей пільгових категорій, а й усіх учнів початкових класів. Мають стовідсоткове фінансування закладів медицини, освіти, культури. Проте і без допомоги держави не обійтися. Голови об’єднаних територіальних громад області надали свої пропозиції уряду й парламенту щодо удосконалення законодавства у сегменті реформ місцевого самоврядування. На їхню думку, насамперед необхідно внести зміни у Земельний кодекс і передати землі за межами населених пунктів у комунальну власність сільських рад. А також визначити на законодавчому рівні перелік об’єктів водного господарства щодо передачі їх в комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

«Реформа місцевого самоврядування дає нам можливість стати господарями на своїй землі, покращити рівень нашого життя. Жителі наших сіл не стоять осторонь в очікуванні розвитку громади. Вирішити проблему з пожежною командою допомагає один із наших підприємців, який має намір придбати пожежну машину. Шукаємо також кошти для нової дорожньої техніки та шкільних автобусів», — розповів «УК» голова Рукшинської сільської ради Хотинського району Олег Горбатюк.

За даними Регіонального офіса реформ, до кінця року в Чернівецькій області має з’явитися ще шість об’єднаних громад.