За даними начальника ГУ ДСНС України в Запорізькій області Олексія Лепського, Головне управління організувало постачання гуманітарної допомоги в міста Слов’янськ, Маріуполь, Попасна, Краматорськ та Святогірськ. Збирали її небайдужі аграрії, підприємці й волонтери області. Усього відправлено понад 140 тонн продуктів харчування. У повному обсязі виконано завдання, визначені Президентом України та головою Держслужби України з надзвичайних ситуацій у місцях проведення АТО. З початку АТО на території Донецької та Луганської областей від Головного управління було залучено 29 одиниць техніки та 84 працівники, з яких 48 отримали статус учасника АТО. Нині у Краматорську та Маріуполі Донецької та у Сватовому Луганської областей тривають роботи за призначенням п’яти одиниць техніки та восьми фахівців-рятувальників, які розміновують траси поблизу ліній електропередач та забезпечують життєдіяльність бійців АТО.

За рішенням обласної ради оборони, силами інженерного розрахунку аварійно-рятувального загону у складі 12 фахівців і дев’яти одиниць техніки у районах, визначених Президентом України, будують фортифікаційні споруди другої та третьої смуг оборони в Донецькій області. З початку виконання робіт запорізькі рятувальники викопали 8,47 кілометра траншей, 71 бліндаж, перевезли та розвантажили 7599 тонн будматеріалів, змонтували 21 довгострокову вогневу споруду, обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів 420 гектарів території.

В області створили регіональний та районні штаби з питань соціального забезпечення громадян, які їдуть із районів проведення АТО, що працюють цілодобово.

— Нині на території Запорізької області  проживають понад 67 тисяч тільки зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб, із них до 17 тисяч — діти, майже 20,5 тисячі — інваліди та люди похилого віку, — каже начальник управління ДСНС. — Найбільшу кількість вимушених переселенців зареєстровано у Запоріжжі та Бердянську.

Торік 16 лютого за підтримки уряду Федеративної Республіки Німеччина у Запоріжжі ввели в дію транзитне модульне містечко, розраховане на комфортне проживання 544 осіб. Заселене воно на 69%  (мешкають 376 громадян). Вартість проживання в ньому становить 150 гривень за місяць на особу.