Значні збитки спричинило жителям Запоріжжя міське комунальне підприємство «Основаніє», створене колишніми керівниками міста, до яких дуже багато питань з цього приводу було у фахівців Генпрокуратури. Зараз триває аудиторська перевірка діяльності комунального підприємства. Майже 95% збитків, які виявили аудитори, спричинило завищення вартості закупівлі матеріалів, проведених робіт, втрат під час надання в оренду приміщень, які перебувають у комунальній власності.

За даними заступника Запорізького міського голови Олексія Бородая, торік МКП «Основаніє» виконало ремонт м’якої покрівлі на 139 будівлях. Під час вибіркової перевірки аудитори виявили завищення цін від 8 до 160% (!) на закупівлю матеріалів. А це майже 27 мільйонів гривень, за які можна було б відремонтувати дахи ще 54 будинків. Вартість виконаних робіт було завищено в середньому на 35%, збитки від цього становили 32 мільйони гривень, яких вистачило б на ремонт ще 65 дахів. А ще на багатьох перевірених об’єктах ремонти не виконано, натомість у документах значилося протилежне.

На балансі МКП «Основаніє» перебувають 981 приміщення, які здають в оренду. Перевірка виявила заниження орендної плати. За два роки збитки від цього становили 17 мільйонів гривень. За ці кошти, на думку фахівців, можна було б відремонтувати 55 ліфтів. Як запевнив Олексій Бородай, під час аудиту також виявлено, що третина офіційно влаштованих на роботу осіб взагалі не працювала, але всім їм нараховували зарплату. Водночас двори та під’їзди не прибирали, житловий фонд не обслуговували.

Менеджер з аудиту компанії Kreston GSG, яка проводила аудит, Святослав Єфремов вважає однією з головних причин неефективної роботи керівників МКП «Основаніє» те, що немає внутрішнього контролю за закупівлями матеріалів, виконанням робіт, що сприяло зловживанням. Фактично все було віддано на відкуп підрядним організаціям, яких обирали без тендерів і проведення конкурентної процедури.