ПЕРСПЕКТИВА 

Держземагентство спільно з Нацбанком і Мінагропродом нададуть уряду покроковий план створення Державного земельного банку
 

Про це під час прес-конференції у Кабміні заявив голова Держземагентства Сергій Тимченко.

За його словами, Держзембанк буде наділений двома функціями. Зокрема він має ефективно управляти землями держвласності шляхом консолідації, купівлі-продажу, міни, здачі в оренду землі, а також бути фінансово-кредитною установою для підтримки малого та середнього бізнесу в селі за рахунок дешевих 8-9% кредитів під заставу землі чи право оренди на неї.

На його створення з держбюджету вже виділено 120 млн грн. При цьому на уточнення «УК» — «створюватиметься банк з нуля чи на базі одного з держбанків, як пропонувалось раніше? І чи потребуватиме він додаткових інвестиційних вливань держави?» — С. Тимченко зазначив, що це буде новий банк. Крім 120 млн грн, до його статутного фонду увійдуть усі землі, що нині перебувають у держвласності (10 млн га. — Авт.). «Планується зробити його самоокупним за рахунок ринкових операцій із землею, —  наголосив він. — У подальшому ми плануємо вивести банк на рівень, коли не бюджет даватиме гроші, а банк буде істотною допомогою для держбюджету. Сьогодні земля недооцінена, але з уведенням ринку її оренда і ціна зростатиме».

Щодо прийняття законопроекту про ринок землі, то, за словами С. Тимченка, у планах до кінця року виставити його на парламентське голосування, але не перед виборами, коли важливий для країни закон можуть «провалити» через політичний популізм.

Підтримали ідею створення зембанку в Україні європейські фахівці, що входять у міжнародну комісію з допомоги Україні в завершенні земреформи. Зокрема фінансовий директор Державної земельної служби та земельного банку Королівства Нідерландів Пітер Ван Дер Ягт зауважив, що чимало успішних  країн починали підняття сільських територій із створення зембанків та консолідації земель в інвестиційно привабливі масиви. На прохання журналістів він розповів про умови діяльності зембанку Нідерландів. За його словами, на його створення інвестовано близько  2 млн євро. А в так званий обмінний земельний фонд увійшло 40 тис. га землі (або 2% всіх сільгоспземель Нідерландів). При цьому вартість 1 га землі — 40 тис. євро, а короткострокова оренда — 1% вартості землі. Тож він не сумнівається, що з часом зі створенням зембанку ціна землі в Україні теж зросте.