Учора виповнилося п’ять років з початку конфлікту в Сирії. Внаслідок цієї жорстокої  війни загинули понад 270 тисяч людей, мільйони стали біженцями. Цими днями різні  міжнародні організації оприлюднюють свої дослідження стосовно військових, політичних і гуманітарних наслідків сирійського конфлікту. А тим часом у Женеві раунд за раундом намагаються знайти мирне врегулювання проблеми, яка вже стала не чужою більшій частині планети.

Відома своїм довгим носом Росія  восени 2015 року втрутилася у громадянську війну в Сирії на боці влади президента Башара аль-Асада, якій відмовили в легітимності більшість західних і арабських країн. Офіційно метою повітряних ударів Росії в Сирії мали бути позиції угруповання «Ісламська держава». Та, як випливає з повідомлень на місцях і з матеріалів, що їх оприлюднює саме міністерство оборони Росії, більшість ударів завдано по територіях, які контролюють інші супротивники влади аль-Асада, зокрема й ті, що мають підтримку Заходу й арабського світу. У лютому США і Росія погодили план перемир’я в Сирії.

А пізно ввечері у понеділок із Кремля надійшла звістка, яка, можливо,  стала несподіваною для світового політикуму й експертного середовища: Путін раптом віддав наказ про виведення військ із Сирії в надзвичайно відповідальний момент женевських перемов. А головне — наказ віддали на камеру. Кажуть, до зустрічі із силовиками російський президент провів нараду з економістами, і ті наголосили: сирійська операція не по кишені.

Нині достеменно невідомо, яка кількість російських військ перебувала у Сирії. За припущеннями американської сторони, вона коливалася від 3 до 6 тисяч військовослужбовців.

Отож учора перша група російських військових літаків вилетіла із сирійської авіабази Хмеймім у пункти постійної дислокації в Росії. Щоправда, російські пункти в Тартусі й на базі Хмеймім поки що функціонуватимуть.

Тим часом наказ президента Російської Федерації Володимира Путіна про виведення основної частини російського військового угруповання із Сирії став сюрпризом. Про це Reuters заявив представник угруповання «Перша берегова дивізія» у складі Вільної сирійської армії Фаді Ахмад, інформують «Патріоти України». «Не розумію заяви російської влади. Це сюрприз, так як і вступ росіян у війну. Бог захистить нас», — упевнений він.

Водночас представник опозиції Салім Аль-Муслат зажадав повного виведення російських військових із території Сирії. «Ніхто не знає, що на думці у Путіна. Але він не має права перебувати в нашій країні. Нехай йде», — сказав він.

І він піде. Спершу із Сирії — за будь-яких обставин це величезна зовнішньополітична та іміджеві поразка режиму, з розряду тих, які призводять до розвалу диктатури. Екстраполюючи  описане на наші українські реалії, сподіватимемося, що одного пізнього вечора у Кремлі зрозуміють, що й Донбас їм не по кишені. А там і до Криму дійде…