Жертв серед жителів багатоквартирного будинку №17 у кварталі імені Жовтневої революції, що на околиці Лисичанська на Луганщині, в липні під час операції з визволення міста вдалося уникнути: люди сховалися в підвалі. Але в сам житловий будинок влучило два снаряди. Дві секції дев’ятиповерхівки обвалилися. У сусідньому парку жителі згодом нарахували 36 ям від снарядів. Минуло чотири місяці, і фахівці визнали, що багатостраждальний будинок відновленню не підлягає, дешевше для держави людям надати гроші на купівлю квартир на вторинному ринку.

— Там 108 квартир, де на 1 жовтня прописано 252 особи. Щоправда, з вимогою надати житло офіційно до нас звернулися 39 сімей, — розповідає виконуючий обов’язки міського голови Лисичанська Михайло Власов. — Одразу після звільнення ми ухвалили рішення: квартири, що на балансі міського управління ЖКГ, але в яких багато років ніхто не жив (таких 25), передати під тимчасове житло для постраждалих. Ми звернулися до суду, щоб тих, хто прописаний у цих квартирах, але давно не живе, позбавити права на житло. Адже буває, що люди їдуть на заробітки і по кілька років не навідуються додому, не платять за комунальні послуги. Наймачі, які кинули житло, відповідно до Житлового кодексу, втрачають на нього право.

Одне слово, сім таких ордерів із правом проживання протягом року видано мешканцям постраждалого будинку №17. Чому ж тільки сім із 25 квартир? Як пояснив Михайло Власов, тільки сім сімей із постраждалих погодилися на такий варіант, бо тамтешні квартири не впорядковані — немає сантехніки, іноді навіть батарей опалення. А примусово заселяти не маємо права. Деякі родини з постраждалого будинку живуть у родичів. Дехто виїхав в інші населені пункти. Треті орендують житло. Їм надали можливість оселитися в гуртожитках міста — ніхто не залишився на вулиці.

— І як довго їм доведеться поневірятися по чужих хатах? — запитую.

— І люди, й ми як представники міської влади чекаємо, коли набере чинності постанова Кабінету Міністрів, за якою можна буде компенсувати постраждалим вартість втраченого житла. Це вигідніше для бюджету. Постраждалий будинок обстежили фахівці, склали акти про його технічний стан та експлуатаційну придатність. Експертиза показала, що секції 2 і 3 аварійні, а перша придатна для житла лише за умови розбирання аварійних.

Відновлення цього будинку в цінах на жовтень (тільки робіт з відновлення експлуатації першого під’їзду) коштувало б приблизно 17 мільйонів гривень. До всього це буде довгобуд. А якщо людям компенсувати вартість втраченого житла, за нашими підрахунками, це становило б 16,2 мільйона гривень. Люди одразу змогли б купити собі квартири і почати там обживатися.

На запитання, чи вистачить цієї компенсації, щоб купити квартиру в рідному Лисичанську, Михайло Власов пояснив, що так. За його словами, переговори про це тривають на всіх рівнях уже за другого очільника області. «Геннадій Москаль наше клопотання підтримав. Розуміємо, що формується новий Кабмін, новий бюджет. Але сподіваємося, що вже після нового року люди зможуть отримати гроші й придбати квартири на вторинному ринку житла. Головне, що вони вже згодні на таке рішення, самоорганізувались і навіть найняли адвоката, бо хочуть швидше отримати компенсацію. З урахуванням стрибків долара це потрібно робити якнайшвидше. А міська влада допомагатиме шукати житло, хоча 98% квартир у місті приватизовані».

... А поки грошей на купівлю нових квартир немає, представники кількох сімей, попри те, що в домі відключили воду, газ та електроенергію, продовжують там чергувати. Скаржаться, що в будинок почали навідуватися мародери: збирають метал, і по квартирах, які залишилися без господарів, не проти «помандрувати». Люди вирішили взяти на себе охорону будинку. Адже навіть якщо все буде гаразд, для нової оселі знадобиться все: від ліжка до ложки. Скільки триватиме ця вимушена варта, залежить від уряду.