Альманах. Ювілейний рікКримська культура — це вінок, сплетений з національних традицій понад 80 народів, які населяють півострів не одну сотню років. Кожна нація робить вагомий внесок у розвиток Криму. Не виняток і євреї, що з’явилися тут у І сторіччі до нашої ери. Багато неординарних представників цього народу залишили слід в історії, й не лише кримській. 

На жаль, кримчани навіть не здогадуються, що колись тут жили видатні люди й відбувалися епохальні події. Тому в Благодійному єврейському центрі «Хесед Шимон» народилася ідея створити «Альманах. Ювілейний рік» — своєрідний звіт найдавнішої єврейської громади Криму. Всі події та персони, з якими зустрічається читач на сторінках видання, об’єднані знаковістю внеску в загальнолюдську історію і всі мають прямий стосунок до Криму.

Зокрема, тут ідеться про євпаторійську дівчинку Алісу Розенбаум, яка стала відомою американською письменницею Айн Ренд. Її книжки друкуються мільйонними накладами і не залежуються на полицях.

У розділі про образотворче мистецтво можна почитати про художника Ісаака Левітана, який свого часу сформував так званий південний живопис. Уся романтична хвиля у російському та європейському мистецтві починається саме з нього.

Є тут і кілька цікавих матеріалів про знаних кримських фоторепортерів, зокрема Леоніда Яблонського та його фотографії, які розповідають про події Другої світової війни і відомі кожному: «Багеровський рів», наповнений тілами вбитих євреїв, і «Ялтинська конференція», що стала канонічним зображенням трьох лідерів антигітлерівської коаліції.

«Альманах ми запланували видати ювілейного для багатьох наших знаменитих особистостей 2010 року. Така затримка в часі відбулася через те, що журнал створювали на волонтерських засадах. Адже автори працювали безплатно, до верстки і дизайну долучалися знайомі, друзі», — розповіла директор Благодійного єврейського центру Вікторія Плоткіна.

Та головне не те, що видання спричинило резонанс у кримському культурному житті й дало своєрідний поштовх до практичних дій. «Нині нам вдалося домовитися про відкриття меморіальної дошки фоторепортерові Леонідові Яблонському, — розповідає Вікторія Плоткіна. — У травні цього року в Центральному музеї Тавриди відбудеться відкриття великої експозиції «Єврейські древності Криму», також плануємо провести науково-практичну конференцію «Євреї в Криму».

За оцінкою експертів, цей проект надає можливість пізнати одне одного шляхом інформаційно-просвітницької діяльності громадських та благодійних організацій, посилити міжкультурний діалог, спрямований на розв’язання конфліктних ситуацій, які існують у суспільстві. Підтримка таких зусиль веде до розбудови громадянського суспільства, розвитку демократичних засад та об’єднує державотворчі організації на благо нашої держави.