Проблема забезпечення життєдіяльності людини постійно загострюється. Про це багато говорять, але на практиці мало що змінюється на краще. Тож не випадково для розв’язання проблеми великі надії покладають на  виконання Угоди про асоціацію з ЄС.  Як її адаптувати до норм Європейського Союзу,  на що слід звернути увагу? Ці питання розглядали на експертній зустрічі в комунікативному центрі уряду.

Заступник директора департаменту правової та міжнародної діяльності Мінекології Наталія Загурська зазначила, що Угода про асоціацію з ЄС відкриває не лише нові можливості, а й ставить виклики, оскільки визначає часові рамки. Зусиллями самого лише міністерства із завданням не впоратись, тому воно залучає і закликає до співпраці науковців та громадські організації. Наближатися до ЄС слід не лише в законотворчості, а й у реальному житті. На цьому також наголосив експерт з правових питань Сергій Вихрист.

Домінувала ця пропозиція й у виступах із регіонів. І якщо міністерство більше звертає увагу на законодавчу діяльність, то представники з місць зауважують, що воно не впливає на екологічну політику на місцях. Саме це стверджували харків’яни. До того ж ліквідовано органи, які впроваджували її стандарти.

Одесити звернули увагу на брак належної екологічної освіти і пропаганди. Здійснювати це можуть громадські організації, проте вони не мають  підтримки міністерства.

Проблема браку контролю за розповсюдженням генетично-модифікованих продуктів, боротьбою з підприємствами-забруднювачами довкілля непокоїть дніпропетровців. Вони вважають, що питання видобутку сланцевого газу слід вирішувати лише за участі громадськості.