ПРАВЕДНИКИ. На старому цвинтарі в Чигирині виявлено поховання хасидських мислителів, яких захоронили ще в середині XIX століття. Серед могил козаків, міщан та простих селян випадково виявили плиту з написом на івриті.

Одна з жительок Чигирина спробувала розшифрувати текст напису, однак спроба виявилася невдалою. Тоді її тітка, підопічна Черкаського благодійного єврейського фонду «Хесед Дорот» Єлизавета Клеванська, звернулася по допомогу до головного равина Черкащини — ребе Дови Аксельрода.

Як виявилося, на могильній плиті значиться, що на цвинтарі поховані р. Нахман з Чигирина, який написав «Парпараот ле-хохма», р. Залман, син р. Нахмана, а також відомі єврейські мислителі — р. Давид-шойхет та його син р. Нахман, р. Борух Ефраїм, який написав книгу «Бі-Бей Анахель», та багато інших хасидських філософів. Досі вважалося, що на Черкаській землі знайшли спочинок тільки п’ятеро праведників: в Умані — ребе Нахман, у Шполі — ребе Ієгуда Арьє Лейб, в Ротмистрівці Смілянського району — ребе Йоханан Тверський, у Тальному — ребе Давид Тверський, а у Черкасах — ребе Яків Тверський. Чи не стане тепер Чигирин ще одним місцем паломництва хасидів?