АРХАЇЧНА ЗНАХІДКА. Палеонтологи виявили найдавнішу з відомих на даний момент кладок динозаврів. Стаття вчених з'явилася в Proceedings of the National Academy of Sciences, а її короткий виклад наводиться в прес-релізі університету Торонто, співробітники якого брали участь у роботі.

Вік знайдених гнізд становить майже 190 мільйонів років - кладки належать до раннього юрського періоду. Знайдене гніздо як мінімум на 100 мільйонів років старше попередніх рекордсменів. Динозаври належать до зауроподів (класу чотириногих динозаврів) роду массоспонділів (Massospondylus).

За словами вчених, кладку було знайдено в ПАР недалеко від кордону з королівством Лесото. У цьому регіоні в 1976 році було виявлено кілька яєць массоспонділів. За минулі роки процеси ерозії оголили нові пласти, де в результаті тривалих розкопок були знайдені нові гнізда, повідомляє Gaztta.ua.

Усього виявили десять гнізд, що містять як мінімум 34 яйця. За словами вчених, яйця діаметром всього 6-7 сантиметрів складені дуже акуратно, швидше за все матір’ю після того, як вона їх відклала. Всередині деяких яєць були виявлені ембріони довжиною близько 20 сантиметрів (для порівняння, доросла особина массосподіла могла досягати 6 метрів в довжину).

За словами вчених, вивчення ембріонів стародавніх ящерів допоможе зрозуміти, як жили массосподіли.