ПРЕЦЕДЕНТ. Минулого вівторка у Москві відбулася чергова зустріч  міністра енергетики Юрія Бойка з главою «Газпрому» Олексієм Міллером. Її тема залишається незмінною вже другий рік поспіль:  приведення ціни на газ, який закуповує Україна, до середньоєвропейської. Напередодні російська та українська сторони через ЗМІ обмінялися гострими заявами стосовно обсягів закупівлі вуглеводнів у 2012 році. За підсумками зустрічі було оприлюднено заяву про спільну домовленість надалі «вести переговори в конструктивному руслі».

На тлі того, що протягом тривалого часу російська сторона вперто не бажає йти на жодні поступки тим, кого Кремль називає стратегічними партнерами, більш ніж дивний вигляд мають знижки «Газпрому» п’яти великим європейським компаніям-покупцям: італійській Sinergie Italiane,  німецькій Wingas, французькій GDF Suez, словацькій SPP і австрійській Econgas.

Як повідомляє агентство Reuters,  у вівторок «Газпром» повідомив про «певне коригування» ціни російського газу. До цього російського газового монополіста європейські споживачі дедалі частіше звертаються з проханням про зниження ціни на вуглеводні, які Росія експортує в Європу. І досить часто домагаються цього, зокрема через суд. Європейські покупці не хочуть платити за російський газ ціну вищу, ніж на біржовому ринку. Адже на біржах CEGH і EEХ котирування в першій половині грудня перебували на рівні 336 доларів за тисячу кубометрів газу. Для України ж, якщо не враховувати стодоларову знижку, вона сягнула понад 500 доларів. Як вважають експерти, наша країна має всі шанси виграти справу, якщо звернеться в міжнародний суд.