Незабаром стартує пілотний проект із запровадження вступного випробування для здобуття ступеня «магістр» за спеціальність «Право» з використанням технологій зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це журналістам повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. І додала, що запровадження стандартизованого тестування для навчання в магістратурі не тільки забезпечить прозорість процесу вступу, а й вплине на якість юридичної освіти.

«Юридична освіта — ключовий елемент реформи судової та правоохоронної систем, яка не матиме ефективного результату без реформування навчального процесу», — сказала вона. Технології ЗНО не тільки гарантуватимуть якісний відбір студентів для подальшого навчання й убезпечать від корупційної складової під час вступу, а й спростять цю процедуру як для вишів, так і для студентів, які зможуть одночасно подати документи на спеціальність «Право» до дев’яти університетів, що зголосилися взяти участь у пілотному проекті.

Як пояснила Інна Совсун, проект із запровадження вступних випробувань до магістратури з права — це складова реформи юридичної освіти, над якою працює міністерство, нарівні з розробленням стандарту юридичної освіти та концепції реформування юридичної освіти в Україні. Пілотний проект — перший крок на шляху до створення єдиного іспиту, успішне складання якого слугуватиме доступом до професії.

Як безпосередньо відбуватиметься вступний процес? Абітурієнт подає документи до приймальних комісій — про терміни їх прийому потрібно дізнатися у вишах. В одній із них він отримує екзаменаційний листок і приходить у визначений пункт тестування. Воно відбудеться 23 липня о 10 годині. Іспит складатиметься з кількох блоків — «Право» і «Англійська мова». Блок з права міститиме тести з юридичних дисциплін та загальних правничих компетентностей.

Якщо абітурієнт за станом здоров’я не зможе пройти тестування, тоді він складатиме вступні іспити. «Студенти, які вивчали не англійську, а інші іноземні мови, так само складатимуть вступний іспит у вищому навчальному закладі», — зазначила посадовець.

УЧАСНИКИ ПРОЕКТУ

Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Київський політехнічний інститут», Національний університет «Києво-Могилянська академія», Національний університет «Одеська юридична академія», Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Одеський національний морський університет, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

 Сергій ДМИТРУК
для «Урядового кур’єра»