Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник створюють для збереження природних комплексів Полісся. Згодом він може стати частиною транскордонного українсько-білоруського біосферного резервату загальною площею близько 500 тисяч га. Про це повідомила на брифінгу в Будинку уряду в. о. міністра екології та природних ресурсів Ганна Вронська.

Основні завдання заповідника — забезпечення комплексного збереження унікальної природної території, утвореної за період обмеженого доступу до території Чорнобильської зони відчуження і безумовного відселення. Об’єднавши частину підприємств, які нині там функціонують, в одну організаційну структуру, вдасться забезпечити протипожежні й протипаводкові заходи, догляд за лісом, охорону природно-заповідного фонду, виконання окремих програм для відновлення природних екосистем тощо.

Межі зони відчуження і зони безумовного відселення під час створення та функціонування заповідника не змінюватимуть, повідомляє прес-служба відомства. Не йдеться і про промислову 10-кілометрову зону.