Деякі українські експерти вважають, що курс нацвалюти й надалі зміцнюватиметься. Інші впевнені: до2020 року вона значно ослабне.

Тривалий час українці спостерігають, що курс національної валюти щодо основних світових валют поступово зростає. Так, із початку року гривня до долара зміцніла на 5,5%, що само по собі не може не радувати.

Які причини такого зростання, адже саме початок року завдяки президентській виборчій кампанії мав бути нервовим, що неабияк негативно впливає на цей доволі чутливий ринок? Як  довго курс триматиметься на таких позначках? Чи, може, це вже стала тенденція?

«Урядовий кур’єр» намагався це з’ясувати.

Врожай, металевий рух  та інші чинники

За словами голови ради Національного банку України Богдана Данилишина, по-перше, позитивно на утримання курсу гривні на відповідних позначках впливають потужні інвестиції нерезидентів України в облігації внутрішньої державної позики  (ОВДП). Так, із 1 січня по 3 травня 2019 року обсяг цих цінних паперів у їхній власності збільшився майжеу 5 разів — на 31 мільярд гривень.

Другим чинником експерти вважають істотне збільшення обсягів експорту сільськогосподарської продукції. Цьому сприяли і високий торішній урожай, і відносно вдала зовнішньоторговельна кон’юнктура ринку.

По-третє, у 2019 році значно активізувався експорт металопродукції, який спричинила сприятлива  цінова ситуація на світовому ринку сталі та залізної руди.

Було залучено борговий капітал — 529 мільйонів гривень під гарантії Світового банку та до розміщення ОВДП 2018 року на суму350 мільйонів гривень.

«Завдяки збільшенню припливу іноземної валюти в Україну Національний банк значно активізував її купівлю на міжбанківському ринку. У підсумку за січень — квітень 2019 року міжнародні резерви Нацбанку зросли на 0,925 мільярда доларів і становили 20,5 мільярда (на початок травня). Надлишок валюти на міжбанківському валютному ринку в 2018 році дав змогу Національному банку купити в резерви на суму майже 1,4  мільярда доларів», — вважає Богдан Данилишин.

За його словами, у період відпусток є попит населення на валюту. Однак фізичні особи та бізнес поступово звикли до плаваючого курсу і менше піддаються паніці, бо зрозуміли, що коливання можуть бути в обидва боки — як ослаблення, такі зміцнення.

Як завжди справедливо зазначають в НБУ, з режимом гнучкого курсоутворення коливання курсу — здорова реакція ринку на постійні зміни ситуації в економіці, і їх не варто вважати ознаками відхилення від норми. Коливання курсу — це нормально.

Поточні електоральні події, а також останні рішення судів щодо ПриватБанку не мають значного впливу на фінансові ринки.

Як вважає фінансовий експерт компанії Forex Club Денис Повторенко, гарною новиною, яка вплинула на курс гривні, стали сповіщення представників ЄС щодо того, що він продовжить працювати зі США з питань енергетичної безпеки в Україні. На думку аналітика, найближчим часом гривня зберігатиме стабільність та може навіть піднятися до відмітки 26,3  за долар.

Росіяни люблять гривні?

Автор ознайомився із прогнозами російських фінансових фахівців щодо курсу гривні. Одне дослідження було дуже цікавим: росіяни прогнозують, що до кінця червня 2019 року курс гривні до американського долара буде на позначці, не вищій за 26,15.

Однак далеко не всі українські та закордонні експерти так райдужно дивляться на курсове майбутнє. Так, аналітики Міжнародного валютного фонду прогнозують, що гривня протягом 2019 року поступово слабшатиме. Вони обіцяють, що до початку 2020-го за долар даватимуть 30 гривень, до 2021 — майже 30,5.

Аналітики інвестбанку Morgan Stanley спрогнозували, що до кінця 2019 року курс гривні впаде порівняно з нинішнім на 4 гривні — до 31-ї за долар. Крім цього, вони очікують, що до кінця 2020-го він знизиться ще більше — до 32,5 гривні за долар.

Після цього зробило прогноз агентство Fitch. Там вважають, що до кінця 2019 року курс буде не вищий, ніж 28,86 гривні за долар.

До цього ще можна додати чинник  ризику — як Україна віддаватиме борги за зовнішніми зобов’язаннями. А питання із ПриватБанком ще остаточно не вирішено. Це не просто великийі системний банк, послугами якого користуються 20 мільйонів українських громадян. Ця фінансова установа вже давно стала одним із головних форпостів нашої економіки.