НАУКА. Геологічний музей відкрився в Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка. Серед понад десяти тисяч експонатів тут можна побачити унікальні. Наприклад, відбиток великої бабки кам’яновугільного періоду — експонат, аналогів якому немає в музеях нашої країни та Росії.

А ще тут камені з відбитками хвощів, папоротей, скам’янілі рештки молюсків, зуби акулових риб, кістки тварин часів четвертинних зледенінь (оленя, мамонта, шерстистого носорога). Загалом колекцію музею (зразки руд, мінералів та гірських порід) вчені-геологи збирали з 1950 року.

«Відкриття такого музею — дуже важлива подія, це наочний посібник не тільки для  студентів, а й учителів та учнів, які готуються до різноманітних олімпіад. Нині всі олімпіади, і міжнародного рівня також, вимагають саме практичних вмінь», — розповідає про свої враження  заслужений учитель України Людмила Ткачова.

Тільки в музеї можна побачити камені з відбитками папоротей часів четвертинних зледенінь. Фото автора

Як повідомляє прес-служба вишу, музей складається із двох відділів: «Мінерали, руди та гірські породи» й «Геологічна історія Донбасу». У першому показано форми розташування мінералів у природі, у другому — історія геологічного розвитку Донбасу від докембрію до четвертинного періоду.

Геологічний музей це передовсім науково-дослідний підрозділ вишу, і мета його роботи — допомога в геологічних дослідженнях, які проводять науковці університету.