Днями у Переяслав-Хмельницькому педуніверситеті імені Григорія Сковороди відбувся VII Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання», присвячений 95-річчю легендарного подвижника музейної справи М.І.Сікорського, прирівняного, за висловом Бориса Олійника, до рівноапостольних світочів української культури.

Краєзнавці України звітували про зроблене в час, коли так важливо знати і розвивати історичні корені нашого роду, на які упродовж багатьох віків зазіхав і досі зазіхає нахабний та агресивний північний сусід, нав’язуючи своє імперське бачення братства, в якому розчиняється українство. Ентузіасти-подвижники представили на форумі доробки своєї праці: видання з минувшини міст і сіл, розповіді про народження нових музеїв та експозицій, про тих, хто творив і творить історію рідного краю.

Як зауважив голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт, понад тритисячному загону цього об’єднання є чим пишатися зробленим у вкрай скрутних умовах сьогодення. І відзначив, зокрема, доробок ентузіастів цієї справи на Волині, Полтавщині, Харківщині та Переяславщині. Найкращих представників НСКУ удостоєно премії імені Героя України Михайла Сікорського.

Цьогоріч ними стали: Петро Гончар — генеральний директор Музею Івана Гончара, художник-монументаліст, який брав участь у реконструкції розписів у відновленому Михайлівському Золотоверхому соборі в Києві; Анатолій Силюк — директор Волинського краєзнавчого музею, автор багатьох наукових праць з історії музейної справи рідного краю; Павло Скавронський — директор Музею історії міста Бердичева, автор понад 200 краєзнавчих наукових публікацій; Галина Бузян — соратниця М.І.Сікорського у створенні Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», спеціаліст у галузі археології та музеєзнавства; Ярослав Штиркало — директор Івано-Франківського краєзнавчого музею. Його особистий внесок у цю скарбницю — понад 2000 експонатів.

На форумі також вручено премію НСКУ імені Дмитра Яворницького. Її удостоївся краєзнавець із Тальнівського району на Черкащині педагог за освітою Іван Нерубайський — автор книжки «Глибочок над Гірським Тікичем» про історію рідного села та інших краєзнавчих праць.

Учасники авторитетного зібрання побували в педуніверситеті і на мистецькому вернісажі, що переконав: тут готують фахівців, які вже тепер заглиблені в історію та духовну велич малої батьківщини. А це свідчить, що ряди майбутніх краєзнавців обов’язково примножаться.

Микола МАХІНЧУК
для «Урядового кур’єра»