За результатами двох місяців 2016 року вітчизняний експорт до Європейського Союзу перевищив 700 мільйонів доларів США. Аби переваги від запровадження зони вільної торгівлі з ЄС стали чіткіше зрозумілими, під час роботи круглого столу «Угода про асоціацію між Європейським Союзом та Україною, Грузією і Молдовою: перші підсумки реалізації» заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Владислава Рутицька навела деякі дані. Скажімо, загальний показник українського експорту торік становив 4,2 мільярда доларів. Тож позитивні висновки про доцільність запровадження ЗВТ напрошуються самі по собі. Фахівець також звернула увагу на те, як українські виробники використали квоти. Станом на початок квітня експортери повністю використали квоти з меду, цукру, ячмінної крупи та борошна, оброблені томати, виноградні та яблучні соки, на 97% — на овес.

«Це ті квоти, які умовно можна назвати «перший прийшов — першого обслуговують». Щодо позицій за принципом ліцензування, то тут повністю використано квоту з кукурудзи, на 88% — з пшениці та квартальну квоту з постачання м’яса птиці», — цитує прес-служба відомства слова фахівця.

«Повномасштабне впровадження стандартів якості, які необхідні для експорту в ЄС, сприятимуть загальному підвищенню якості української продукції та відкриють можливості для виробників експортувати по всьому світу, — додає Владислава Рутицька. — Зараз триває робота щодо узгодження нашого законодавства з усіма європейськими вимогами. Затверджено план на 2016 рік, є відповідний перелік нормативно-правових актів, які мають набути чинності найближчими роками. Мінагрополітики спільно з Держветфітослужбою, а також міжнародними донорами технічної допомоги активно розробляють підзаконні акти, частина з яких уже перебуває на погодженні у центральних органах виконавчої влади». 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»