ВСТУП–2012

Приймальні комісії відчинять двері на день пізніше і чекатимуть випускників із сертифікатами, в яких не нижче 140 балів із профільних предметів 

 

На майбутніх абітурієнтів, які влітку планують нести свої документи до вищих начальних закладів, чекають деякі зміни — днями у Мін’юсті затвердили нові «Умови прийому до ВНЗ України в 2012 році». Так, у зв’язку з проведенням фіналу чемпіонату Європи з футболу вступна кампанія стартує на день пізніше — 2 липня, але закінчиться, як і зазвичай, 31.

Прийом документів для абітурієнтів, які вступають на основі повної загальної середньої освіти і мають складати вступні іспити, закінчиться 20 липня. Екзамени триватимуть з 21 по 31 липня. Для тих, на кого чекають творчі конкурси, Міносвіти пропонує завершити прийом документів уже 17 липня і творчі випробування провести у кілька сесій — з 10 по 31 липня. Як і раніше, можна буде подати документи до п’яти вишів на три спеціальності в кожному з них. Продовжує діяти система електронного вступу — «віртуальні» заяви прийматимуть від абітурієнтів, які мають шкільний атестат, сертифікат ЗНО з конкурсних предметів та вступатимуть на бакалавра. Факт подачі такої заяви автоматично фіксується в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Причому, дорогі вступники, будьте готові до того, що правдивість поданих вами даних ретельно перевірить приймальна комісія.

Рейтингові списки рекомендованих до зарахування, згідно з Умовами, обіцяють оприлюднити 1 серпня не пізніше 12-ї години. До 11 серпня зарахують абітурієнтів, які навчатимуться за державні кошти, а до 25 — студентів-контрактників.

Найсуттєвіше нововведення наступної вступної кампанії — підвищення мінімального прохідного балу. Так, до участі в конкурсі ВНЗ допускатимуть абітурієнта, який під час тестування набере не менше 124 балів з непрофільних дисциплін і не менше 140 — з профільних. Водночас за вишами залишається право встановити на окремі напрями підготовки вищу кількість балів сертифіката з профільних предметів. Якщо ж кількість балів з однієї непрофільної дисципліни буде нижчою 124-х, тоді з профільного предмета слід набрати не менше 170 тестових балів.

До речі, цього разу випускники можуть складати тести із всесвітньої історії, оскільки деякі університети включили цей предмет при прийомі на окремі спеціальності: приміром, на міжнародні відносини, політологію тощо. Нагадаємо, цьогоріч, за даними Українського центру оцінювання якості освіти, тест із російської мови обрали лише 2% випускників. Вочевидь, щоб збільшити кількість охочих, уперше знання цієї мови вимагатимуть під час вступу на філологію та журналістику. Скажімо, для майбутніх акул пера такий тест чомусь пропонують серед предметів на вибір: іноземна або російська (яку теж можна зарахувати до однієї з іноземних). Аргумент УЦОЯО не витримує критики: мовляв, більшість друкованих видань у Києві виходить російською. Втім, нагадаємо, що на випускників факультетів журналістики чекають не тільки в столиці, а й в усіх куточках України, до того ж медіаринок не обмежується лише газетами — це й телебачення, радіо, інтернет-видання та інформаційні агентства.