Україна — аграрна країна. І щоб розвивати її сільськогосподарський потенціал, нині на підтримку аграріїв у державі запроваджено чимало програм, серед яких і державні дотації. Фермери, сільгоспвиробники та селяни кажуть, що допомога держави дуже важлива як економічне підгрунтя забезпечення життєдіяльності і розвитку села, створення конкурентного вітчизняного агропромислового комплексу. Отже, начебто все робиться правильно. Та чи завжди вчасно і без перепон?

На урядовій телефонній «гарячій лінії», за інформацією управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, упродовж 2014 року зареєстровано понад 800 звернень з питань державної допомоги аграріям, переважно з Івано-Франківської, Одеської, Херсонської та Чернівецької областей. З них у понад 600 йшлося про невиплату дотаційних коштів за документами, які було подано торік. Зареєстровано звернення щодо невиплати бюджетних дотацій за продану на забій худобу, а також часткового відшкодування витрат на закупівлю установок індивідуального доїння корів.

Так, зателефонувати на урядову «гарячу лінію» з надією домогтися виплати законної дотації вирішив житель села Самари Ратнівського району на Волині. Документи він надав ще у 2012 році. Райдержадміністрація розглянула звернення, і справу вирішили позитивно, що і підтвердив громадянин зворотним зв’язком.

Заявниця із села Бережниці Вижницького району Чернівецької області скаржилася на невиплату дотації на утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби. Необхідні документи, за словами заявниці, вона подала в сільраду у вересні 2013 року. Райдержадміністрація повідомила (а зворотним зв’язком підтвердилося), що прострочений борг виплачено.

Жителька Дніпропетровська звернулася за сприянням у виплаті дотації за молодняк своєму батькові, який проживає у селі Олександрополі Солонянського району Дніпропетровщини. Вона повідомила, що документи батько подав у сільраду 2013 року. Департамент агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища облдержадміністрації повідомив, що заборгованість виникла через те, що банківський рахунок батька заявниці, зазначений у документах, на час перерахування коштів уже був закритий. Після відкриття нового рахунку кошти в повному обсязі перерахували.

Виплатили заборгованість за продану на забій худобу заявниці із села Бабиного Вижницького району Чернівецької області. Управління Державної казначейської служби у Вижницькому районі поінформувало, що гроші переказали, і заявниця це підтвердила.

Допомогти своєму братові, жителю села Мар’янівка Васильківського району на Київщині, з відшкодуванням витрат на закупівлю установок індивідуального доїння вирішила киянка, яка й зателефонувала на урядову «гарячу лінію». Жінка повідомила, що документи на отримання бюджетного відшкодування брат подав у райдержадміністрацію торік у червні. Проте справа й досі не зрушила з місця. За результатами розгляду звернення Васильківське управління казначейства гроші надіслало.

Механізм виплат бюджетних тваринницьких дотацій та часткового відшкодування певних категорій витрат досить прозорий і має здійснюватися в межах чинного законодавства. Від ефективності та результативності державної підтримки залежить розвиток галузі тваринництва.

Загалом за період з 27 жовтня по 2 листопада на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 23 224 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 375 звернень. 

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua