ДОВКІЛЛЯ

В країні стартувала весняна прибиральна кампанія

Наталя ЗВОРИГІНА,
Валерій МЕЛЬНИК,

«Урядовий кур’єр»

ЗАПОРІЖЖЯ. Ще наприкінці лютого комунальні служби взялися за велике прибирання міста. Розпочалися роботи з ремонту доріг, обрізання зелених насаджень, прибирання парків, скверів, пляжів. Ліквідовано майже 50 стихійних звалищ. Сьогодні роботи тривають.

— Наше головне завдання — створити умови і виробити відповідне ставлення у городян до підтримання належного санітарного стану міських вулиць, дворів, зон відпочинку. Цього року ми плануємо встановити понад тисячу урн, зокрема урни мають з’явитися при вході в кожну будівлю, — висловив сподівання міський голова Олександр Сін.

— Найбільше сміття — від стихійної торгівлі, — зауважив радник керівника підприємства «Іскра» Олександр Багатий. — Ми вже втомилися з нею боротися. З’являються навіть стихійні кіоски. Не встигли озирнутися, як уже стоїть автомобіль і з нього торгують рибою. Міській владі слід оголосити війну несанкціонованій торгівлі.

Аби мысто було чистим, треба багато працювати. Фото автора

Слушною була і пропозиція першого заступника голови правління ЗАТ «ЗАЗ» Юрія Плечуна щодо економічних санкцій до тих, хто смітить. Чимало нарікань на адресу міської влади висловлено через фактичну бездіяльність у вирішенні проблеми бездомних тварин, популяція яких невпинно зростає.

Під час акції «Чисте місто» під особливий контроль підпадають земельні ділянки, на яких не ведеться будівництво, і виникають стихійні звалища. Перед комунальниками поставлено завдання протягом року укласти договори з жителями приватного сектору про вивезення побутового сміття. Цього року комунальні служби візьмуться за благоустрій цвинтарів — до поминальних днів територію приберуть від сміття. А ще в планах міської влади — будівництво нових громадських вбиралень, посилення боротьби з незаконним розміщенням реклами на стовпах, парканах і фасадах міських будинків.

ЛУЦЬК. Традиційний суботник, участь в якому взяли шістдесят громадських організацій, зробив чистішими береги річки Сапалаївка, що протікає через обласний центр. Учасники акції зібрали двадцять три машини сміття. У рамках загальноміської акції «Екологічний квартал», що триватиме до кінця травня, буде проведений і цілий ряд інших природоохоронних заходів. Серед яких — наведення порядку у парках, створення нових насаджень, розвішування штучних гніздівель, лекції, бесіди, зустрічі з екологами тощо.

З користю для загальної справи пройшов і екологічний захід, організований волонтерами молодіжного фонду «Наше майбутнє». Залучені ними драйвери озброїлися мішками для сміття і по черзі спускалися на дно річки Турія, яка протікає через місто Ковель. За кілька годин пірнань вони підняли понад сотню мішків усілякого підводного мотлоху.