БАНКИ

Експерти переконані, що населення від уведення у дію податку  з доходів від депозитів  не постраждає  

Хоча Податковий кодекс регламентує введення податку з доходів від  банківських депозитів лише з початку 2015 року, дедалі частіше політики та урядовці наголошують на потребі прискорення цього процесу. Так, нещодавно віце-прем’єр Сергій Тігіпко зазначив, що в Україні повинні запрацювати всі так звані пасивні податки (а сюди зараховуємо, крім податку з доходів від депозитів, роялті, дивіденди тощо). На думку високопосадовця, саме вони приховують великі резерви для поповнення бюджету.

Складність  в адмініструванні

Втім, розмова на цю тему, як вважає чимало експертів, буде непростою. Адже такі податки завжди відлякують насамперед населення, викликаючи недовіру і до фінустанов, і до владних структур.

Слід сказати, що нині урядовці не наполягають на введення 15% ставки податку доходів від депозитів, йдеться лише про 5%. Щоправда, на думку експерта Інституту економічних досліджень і політичних консультацій  Віталія Кравчука, треба вже сьогодні проводити масову роз’яснювальну роботу серед населення, що унеможливило б неадекватну реакцію громадян на його введення.

Ще одну проблему експерти бачать в адмініструванні цього виду податку. Приміром, як заявляли свого часу керівники Асоціації українських банків, покладання на фінустанови функції податкових агентів значно збільшить їхні видатки.

Як зазначив кореспонденту «УК» адвокат, старший партнер АК «Кравець, Новак та партнери» Ростислав Кравець, введення в дію цього податку буде невигідним, насамперед банкам, бо для його адміністрування доведеться залучати додаткові кадри і ресурси. «Додасться чимало паперової роботи. Загалом від цього не виграє ні економіка, ні громадяни. Людей таке оподаткування однозначно налякає. Не думаю, що буде відтік депозитів, але й притоку також не буде. Та й бюджет не надто наповниться завдяки такому нововведенню», — наголошує він.

Цю думку підтвердив і голова координаційної ради Українського кредитно-банківського союзу Борис Соболєв, який є ще більшим противником введення в дію податку з доходів від депозитів. «Людина, яка принесла свої кровно зароблені гроші в банк, уже сплатила податки, які були зняті при нарахуванні зарплати. Чому вона має ще раз щось сплачувати? Люди не нестимуть кошти у фінустанови і забиратимуть ті, що там були у вигляді депозитів. Дія такого податку стане просто загрозливою для банківської системи. Адже і зараз активних операцій у фінустановах дуже мало», — зазначає він.

Водночас чимало відомих економістів не бачать у справлянні такого податку великої проблеми, адже, на їхню думку, він буде вельми незначним.

5% цілком  підйомні

Приміром, як зазначив кореспонденту «УК» старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, розмір податкової відсоткової ставки 5% не критичний. «Це не викличе відтоку депозитів із банків, як про це чимало говорять. Нічого поганого після введення в дію такого податку не відбудеться. Вважаю, що це можна робити вже з 1 січня 2013 року», — констатував він.

Те, що сума податку з доходів від депозитів буде дуже незначною, можна переконатися, зробивши невеличкі математичні розрахунки. Так, приміром, з річного депозиту у 1000 грн, на який нараховуються 15%, вкладник сплатить 7,5 грн (5% від доходу). Тобто, як кажуть, гроші символічні. З великої суми депозиту, звісно, «набіжить» більший податок. Так, з доходу на депозит у розмірі 20 тис. грн його власнику треба буде викласти 150 грн, що для такої значної суми теж не критично.

Тож, можливо варто встановити якийсь мінімальний депозитний поріг, приміром 100 тис. грн чи більше, з якого починати оподаткування. Тоді і банки, і держава будуть у виграші, і прості люди не постраждають. Водночас, як зазначає Олександр Жолудь, робити це не варто, адже тоді люди ділитимуть свої великі депозити на низку малих, дохід з яких не оподатковуватиметься. І тоді саму ідею введення такого податку взагалі буде нівельовано.

Чимало банкірів узагалі не переймаються ані питаннями відтоку депозитів, ані адмініструванням податку. Приміром, член правління Промінвестбанку Владислав Кравець упевнений, що відтоку вкладів не буде, бо засобів акумулювання грошей, крім банківських депозитів, нині просто не існує. І це правда. Так, у країні не працює пенсійна система другого рівня, недорозвинений фондовий ринок, і вони навряд чи запрацюють найближчими роками. Так, альтернатив банківським депозитам справді немає.

Утім, деякі експерти і банкіри зазначають, що варто було б вводити оподаткування доходів від депозитів лише тих, що розміщені терміном до одного року. На їхню думку, фінустанови зацікавлені у залученні «довгограючих» коштів, і так банки збільшили б кількість своїх довгострокових депозитів.

Таким чином, думки розділилися. Добре, що час подумати, перш ніж, ввести в дію такий податок згідно з Податковим кодексом, ще є. Слід також додати, що прихильники не називають конкретної суми зиску для держави та економіки його дії. Проте такий податок є майже в усіх країнах Європи і таки дає певні надходження до бюджету.