Екологічний договір для України, який розробила Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни, — безпрецедентний документ, який зробить Україну прикладом для світу в питанні захисту довкілля. Про це заявив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак під час брифінгу за підсумками засідання цієї групи в Києві.

Головні завдання

Документ акцентує на трьох головних завданнях. Перше — оцінювання збитків довкіллю, яких завдала і завдає росія на території України. Комісар Європейського Союзу з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс наголосив на важливості зібрання доказів екологічних злочинів росії.

«Надаємо знімки з космосу та фінансуємо збирання доказів, щоб зрештою росія відповіла не лише за скоєні злочини проти людяності та українців, а й за шкоду, завдану довкіллю. Наслідки цих злочинів залишаться після війни: хімікати від бомбардувань, руйнування будинків та водної інфраструктури, тисячі тонн металобрухту, міни тощо. Це все призводить до забруднення», — сказав комісар ЄС.

Друге завдання — покарання за скоєння цих злочинів. Андрій Єрмак висловив упевненість, що кожен факт злочину росії обов’язково стане основою для майбутніх судових процесів, а в підсумку — основою доказової бази для компенсації та репарацій.

Третє — відновлення природи й усунення завданої шкоди. За словами керівника Офісу Президента, йдеться не просто про відновлення, а про поліпшення життєвого простору людей за допомогою сучасних технологій та екологічних рішень.

«Це саме про те, яку воду питимемо, яким повітрям дихатимемо, як загарбники заплатять не тільки за кожне життя, втрачене здоров’я, а як вони заплатять і за загибель тварин, руйнування нашої природи», — зазначив Андрій Єрмак.

За словами керівника Офісу Президента, невдовзі цей договір буде передано для ознайомлення всім світовим лідерам, він стане темою обговорення на міжнародних майданчиках та конференціях. Він також ляже в основу конкретних політичних рішень конференції, яка відбудеться після інавгураційного Глобального саміту миру на рівні лідерів, зокрема робочої групи, яка працює за пунктом восьмим формули миру «Екологічна безпека».

Андрій Єрмак подякував Маргот Вальстрем як співголові групи та всім її учасникам за виконану роботу й підтримку України.

За майже два роки від початку широкомасштабного вторгнення задокументовано понад 3700 випадків шкоди довкіллю. Фото з сайту texty.org.ua

На шляху до ЄС

Співголова Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни, ексвіцепрем’єр-міністр, колишній міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем розповіла, що члени робочої групи зосередилися на підходах до оцінювання збитків, завданих довкіллю України через війну, питанні притягнення країни-агресора до відповідальності та зеленої відбудови нашої держави.

Маргот Вальстрем зазначила, що приблизно 30 із 50 рекомендацій, викладених в Екологічному договорі, спрямовано до українського уряду, а решта стосується допомоги країн-партнерів і громадянського суспільства.

«Те, що Україна робить нині, — новаторство, лідерство у світі. Україна говорить про те, що довкілля важливе, і попри війну надає йому пріоритет. За допомогою цього документа даємо світові нові методології, технології та стандарти для оцінювання шкоди, завданої довкіллю під час війни», — розповіла вона.

За її словами, завдяки Екологічному договору Україна зможе забезпечити притягнення до відповідальності за шкоду довкіллю, а також стане для світу прикладом відбудови і відновлення довкілля на основі новітніх технологій.

Віцепрезидент Європейського парламенту, колишній міністр міжнародного розвитку Фінляндії Гайді Гаутала додала, що члени Міжнародної робочої групи продовжують роботу, співпрацюють з урядами інших країн, зокрема із представниками ГлобальногоПівдня.

«Нам треба переконати уряди й міжнародні організації, що для них цей документ — найкращий план, аби вирішувати питання наслідків шкоди довкіллю. Ми й надалі працюватимемо, якщо це потрібно, як радники та амбасадори цього плану», — сказала Гайді Гаутала.

Вона додала, що реалізація цього документа сприятиме вступу України в Європейський Союз, який також приділяє значну увагу питанню довкілля.

Дорожня карта для профільного міністерства

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець презентував пріоритети України у довкіллєвій галузі на 2024 рік членам Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни.

Робота Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів і робочої групи тісно пов’язані, адже мета одна: запобігання шкоді довкіллю та створення найкращих алгоритмів його відновлення. Щодня заподіяна шкода зростає. За майже два роки від початку широкомасштабного вторгнення задокументовано понад 3700 випадків шкоди природі.

«Попри це пріоритетні завдання, які поставили перед нами Офіс Президента України та Кабінет Міністрів, залишаються незмінними: продовжувати реформи. Рух України до ЄС не спинити. 2023 року ми отримали оцінку Єврокомісії за пророблену роботу, і це наша дорожня карта на 2024-й»,— зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

За його словами, серед ключових напрямів на 2024 рік такі: євроінтеграція, кліматична політика та входження України у СВАМ, початок реалізації реформ промислового забруднення, водної політики, державного екологічного контролю та цифровізація.

Джерело: Офіс Президента 
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів