СПІВРОБІТНИЦТВО

Учора столиця зустрічала Президента Республіки Словенія Даніла Тюрка, який прибув до
України з офіційним візитом

Як і передбачає протокол таких заходів, урочиста церемонія відбулася на площі перед Адміністрацією Президента України. Пролунали державні гімни України та Словенії, глави держав обійшли стрій воїнів Почесної варти. Офіційна частина завершилася представленням делегацій двох країн.

Між зустріччю Віктора Януковича і Даніла Тюрка у форматі «віч-на-віч» і переговорами офіційних делегацій у розширеному складі глава Української держави заявив, що сторонам належить обговорити всі аспекти співробітництва двох країн.

«Ми маємо широкий порядок денний, сьогодні він дуже насичений — практично весь спектр питань двостороннього співробітництва, а також актуальні питання міжнародної та регіональної тематики», — зазначив Віктор Янукович.

Президент також поінформував словенських гостей про внутрішню ситуацію в Україні, зокрема реформи, які нині проводяться в нашій державі. «Запроваджена нами програма реформ є дуже масштабною, це дуже амбітне завдання», — наголосив Віктор Янукович.

Угоди для поглиблення партнерства

Далі у присутності Президента України Віктора Януковича та Президента Республіки Словенія Даніла Тюрка відбулася церемонія підписання двосторонніх документів. Серед них — Міжурядова Угода про співробітництво у сфері боротьби з організованою злочинністю; Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в галузі туризму між Міністерством інфраструктури України та Міністерством економіки Словенії; Протокол між Міністерствами закордонних справ України та Словенії про зміцнення співробітництва у питаннях Європейського Союзу; Протокол про наміри між Державною митною службою України та Митною адміністрацією Республіки Словенія про співробітництво в галузі митної справи.

Що ж являють собою ці документи? Міжурядова Угода про співробітництво у сфері боротьби з організованою злочинністю спрямована на зміцнення співробітництва України та Словенії у попередженні, виявленні і розслідуванні злочинів, зокрема, завдяки обміну інформацією. Угода також передбачає постійні контакти між відповідними компетентними органами на всіх рівнях, визначає перелік компетентних органів сторін; сфери, правові основи та форми співробітництва, шляхи координації дій та обміну інформацією тощо.

Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в галузі туризму слугуватиме зміцненню співпраці в цій сфері, сприятиме розбудові туристичної інфраструктури та матеріальної бази, а також здійсненню інвестицій у туристичну індустрію.

Протокол між зовнішньополітичними відомствами України та Словенії про зміцнення співробітництва у питаннях Євросоюзу спрямований на посилення координації між українською та словенською сторонами у питанні приєднання України до заяв та декларацій ЄС щодо зовнішньої та політики безпеки. Документ, зокрема, передбачає надання нашій країні експертної допомоги з метою розширення договірно-правової бази з ЄС, зокрема Угоди про асоціацію, а також виконання її положень; активізацію взаємодії у питанні запровадження ЄС безвізового режиму для короткотермінових поїздок громадян України до держав-членів ЄС.

Протокол про наміри між Державною митною службою України та Митною адміністрацією Словенії про співробітництво в галузі митної справи має на меті розширення співпраці між означеними інституціями та сприятиме створенню в Україні сучасної Митної адміністрації відповідно до міжнародних стандартів. Документ, зокрема, стосується навчання і підвищення кваліфікації, співробітництва в сфері організації митного контролю, боротьби з митними правопорушеннями, а також залучення міжнародної технічної допомоги.

У позиціях президентів України і Словенії не виявилося жодних розбіжностей. Фото Михайла МАРКІВА

Товарообіг слід збільшити

Як і очікувалося, Віктор Янукович виступив із заявою для преси, у якій щиро подякував своєму словенському колезі за плідну спільну роботу. «Цей візит був довгоочікуваним і бажаним, — продовжив Президент. — І він відкриває нову сторінку у нашому двосторонньому міждержавному діалозі».

Даніл Тюрк прибув до України у дуже важливий час, адже Україна готується до підписання Угоди про асоціацію та створення глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

«Я дуже вдячний за стабільну підтримку Словенією українських євроінтеграційних прагнень. Ми також вдячні Президенту Словенії за висловлене побажання пройти якомога скоріше шлях надання Україні безвізового режиму. Це дуже важливо для нашої держави з точки зору міжлюдських контактів з нашими партнерами-країнами ЄС», — зауважив Віктор Янукович.

Напередодні візиту, нагадує прес-служба глави держави, відбулося засідання Спільної міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, яка підбила підсумки роботи. Обговорюючи це питання, президенти зробили висновки, що наші країни мають величезний потенціал для підвищення рівня торговельно-економічного співробітництва і зростання товарообігу, який сьогодні залишається на межі приблизно 200 млн євро.

Багато надій Віктор Янукович покладає на бізнес-форум, запланований у рамках візиту. Ця зустріч з представниками ділових кіл повинна надати нового поштовху торговельно-економічним відносинам.

На другий день візиту Президент Словенії відвідає Харківщину. «І це дуже важливо, що Президент нашої дружньої країни побачить на власні очі, як розвиваються регіони України, — зазначив Віктор Янукович. — Я переконаний, що розширення міжрегіональної співпраці між Україною і Словенією — це також той потенціал і резерв, який ми повинні використовувати і в торговельно-економічних відносинах, і, безумовно, в питаннях майбутнього — тобто європейської інтеграції».

Загалом сторони констатували, що в них є спільна точка зору на той шлях, який повинна пройти Україна. «Я сказав би так: практично немає розбіжностей», — резюмував глава Української держави. 

***

У програмі візиту також — зустрічі Президента Республіки Словенія Даніла Тюрка з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, Головою Верховної Ради Володимиром Литвином і участь у спільному українсько-словенському бізнес-форумі.