ГРАДУС ЗНИЖУЄТЬСЯ

Комунальники запевняють, що готові до роботи в умовах негоди 

Тепла погода до середини зими сприяла комунальникам. Не лише серйозних аварій не було, а й вдалося зекономити газ. За словами першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександра Аліпова, у цей час спожили газу на 13% менше, ніж в 2010 році. А це – 1,2 млрд кубометрів. Однак нині на вулиці похолоднішало, очікується подальше зниження температури.  Тож доведеться газ включати на повну. Чи вдасться областям забезпечити нормальне функціонування систем життєзабезпечення, чи не допустять замерзання окремих будинків, а то й цілих міст? Ситуацію вивчали наші власні кореспонденти.

ДОВІДКА «УК»

Мінрегіоном на виконання доручення Прем’єр-міністра України створено Штаб із забезпечення безперебійної роботи об’єктів життєзабезпечення населення, який працює цілодобово. До його складу ввійшли представники Мінрегіону, Міненерговугілля, МНС, Міноборони, МВС, МОЗ, Мінінфраструктури та Укравтодору.

Київ.  Діти на канікули, дорослі – до шкіл

Посадовці зазначають, що столичне господарство готове до роботи в умовах похолодання. Цілодобово чергують диспетчерські служби та спецтехніка. Аварії ліквідовуються, як правило, протягом доби. З початку зими на мережах центрального опалення сталося 483 пошкодження. Це майже на 60% менше, ніж було за цей же період торік (1221 пошкоджень).

– Останніх чотири роки кожного опалювального сезону ми мали приріст кількості аварій на мережах – 10%. Цього року завдяки ретельній підготовці та істотним інвестиціям у розвиток мереж, нам вдалося зламати тенденцію. Кількість аварій зменшилася вдвічі, так само і час ліквідації поривів, – зауважив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.

Він запевнив, що у разі виникнення аварії, до ліквідації наслідків залучають фахівців «Київенерго», комунальні служби міста, та спеціально створену групу швидкого реагування на аварійні ситуації. Вона співпрацює з МНС України та Головним управлінням з питань надзвичайних ситуацій КМДА, рятувальний загін якого складається з 96 осіб.

«Звичайно, через погодні умови у роботі можуть виникати проблеми. Комунікації в місті переважно старі, але ми мобілізували всі служби, активізували та налагодили їхню роботу. Ефективно працює штаб. Ми готові до похолодання», – підкреслив голова КМДА Олександр Попов.

Зараз столичні школярі на вимушених канікулах. У цей час за розпорядженням голови КМДА, до шкіл прийдуть дорослі — проведуть енергетичний аудит.

Харків. «Все працює нормально»

Синоптики прогнозують на цьому тижні зниження температури в області аж до –30о С . Стовпчик термометра спустився вже нижче –18о С вдень і – 27о вночі, але істотних збоїв з подачею води, електроенергії і тепла у місті та в районах не трапилося.

«Так буде і надалі», – запевняють керівники комунальних підприємств. Кажуть, що добре підготувалися до роботи в екстремальних умовах, тож їм ніякі морози не страшні.

Чи так це насправді, перевірив під час робочої поїздки до Харкова міністр Анатолій Близнюк. Його оцінка була лаконічною: Харківщина цілком підготовлена до надзвичайних ситуацій. «Ми розглянули всі питання, перевірили роботу штабів, ресурси. Дороги розчищені, все працює нормально», – підкреслив Анатолій Близнюк.

Чи не прорвало труби під асфальтом? Фото з сайту mediaklimovsk.ru

Миколаїв. За тиждень – три аварії

Коли майже 20 років тому в будинку, де живе моя знайома, сталася серйозна аварія через проблеми з опаленням, мешканцям дозволили встановити «автономку». Це зробили 22 квартири з 32. Спочатку Оксана раділа — можна самим регулювати тепло, менше сплачувати. Родина зробила євроремонт.

Та оскільки 10 квартир ще користуються центральним опаленням, залишилися комунікації на горищі будинку. І саме ці труби минулої п’ятниці ввечері прорвалися. «Зі стелі в різних місцях в спальню ринули потоки гарячої води, – розповідає Оксана. – Вода лилася з вікон і що, найстрашніше, по електропроводці та прямо з люстри. Вибирали воду в темряві, аби не вмикати світла. На щастя, «аварійка» приїхала досить швидко». Та вода дісталась аж до другого поверху. Потоп зупинили, але зі стелі капало ще чотири дні. Замокла стіна, відклеїлися шпалери… У понеділок жінка звернулася до ЖЕКу із заявою – просила створити комісію та скласти акти, замінити прогнилі труби та відшкодувати збитки. Труби замінили, про збитки мовчать.

А через два дні, якраз у пік холодів, у будинку вимкнулась електрика. А в квартирах «автономка», насоси працюють від електроенергії. За дві з половиною години квартира повністю охолола. Добре, що з аварією впоралися до півночі. Якби електрики не було всю ніч, люди б позамерзали. І остання історія із «зачарованою» квартирою. Щойно згас котел, чоловік подруги намагався його включити. Але марно. Викликали майстра, а він каже: ви в мене за сьогодні вже п’яті. По всьому місту дуже слабкий тиск газу. Тож котли не тягнуть. Що ж, серйозні морози виявляють слабкі місця. А, як відомо, де тонко, там і рветься.

Суми. Не «утеплилися»,  а тепер скаржаться

Як повідомив заступник голови Сумської ОДА Микола Деркач, завдяки добротній підготовці до зими особливих ексцесів немає. Безперебійно працюють котельні, системи енерго-, водо- та газопостачання. З 28 січня в кожному райцентрі і Сумах створені цілодобові оперативні штаби, які контролюють ситуацію у сфері ЖКГ. Вони працюватимуть до 12 лютого. Діють оперативні телефонні лінії з черговою частиною Управління МНС України в області та управлінням ЖКГ Сумської ОДА. У будь-який час доби чергові приймуть оперативний дзвінок і негайно відреагують на нього.

Звичайно, виникають і авральні ситуації. Кілька днів тому були перебої з постачанням газу в Ямполі, однак за годину несправність ліквідували. Деякі сумчани скаржаться, що холодно в окремих помешканнях. Але тут причини слід шукати в самих квартирах чи будинках, господарі яких не утеплили свої помешкання. Адже в місті дотримуються всіх параметрів теплопостачання.

Крим. Чотири школи  залишилися без даху

Негода в Криму почала наводити свої порядки ще з вихідних. Шестибальний шторм пошкодив об’єкти уздовж південно-східного узбережжя, а також причали, портові пункти, інші споруди від Алупки до Судака. Через сильний вітер на півострові було знеструмлено майже 60 населених пунктів, де мешкають 28 тис. чоловік. 

А чотири школи Сімферопольського району залишилися без покрівель. Як повідомили в Сімферопольській РДА, ремонти на них закінчать до 15 лютого. А поки що учні цих шкіл, як і ще 65 – на позапланових канікулах. Як повідомили «УК» у Міносвіти Криму, до кінця тижня зачиняться ще більше шкіл. Проте педагоги сподіваються, що не надовго, і з наступного понеділка вони працюватимуть у звичному режимі. Не минулося і без людських втрат: від переохолодження одна людина померла на вулиці, а 10 госпіталізували.

Голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов повідомив, що повним ходом відновлюється електропостачання в населених пунктах. «На лініях теплопостачання великих аварій немає. Всі служби тримають ситуацію під контролем. Думаю, надзвичайних ситуацій не допустимо», – зазначив посадовець. Він також поінформував, що контролюється обстановка і в Керченській протоці, вживаються заходи щодо розведення суден, що перебувають у ній. За даними Головного управління МНС України в Криму снігова морозна погода триматиметься на півострові до 5 лютого.

Чернівці. На автономне опалення перейти  не встигли

Ситуація під контролем, морози (а синоптики обіцяють ще лютіші) не стають на заваді стабільному тепло- і водопостачанню на Буковині, – запевнив начальник управління ЖКГ Чернівецької ОДА Георгій Леонтій. – Житловий фонд і об’єкти соціальної інфраструктури теплом забезпечені стовідсотково.

Незначні локальні аварії (їх за останні три дні було понад 20 – десь потік стояк, а десь виникли проблеми з покрівлею), комунальники міста і області ліквідовували за годину-другу. 123 аварійні бригади цілодобово чергують у населених пунктах краю.

Щоправда, від морозів потерпає місто Сторожинець. Від центрального опалення його мешканці відмовилися ще два роки тому, а перейти на індивідуальне не встигли. Через масове використання електрообігрівачів у будинках горять дроти, не витримуючи навантаження. Хоча часу на вирішення всіх питань у сторожинчан, за словами пана Леонтія, було вдосталь, до того ж малозабезпеченим виділили від держави матеріальну допомогу для придбання необхідного обладнання.

Нині в області лише Чернівці і Новоселиця користуються центральним теплопостачанням. Решта міст активно розбудовує індивідуальні системи обігріву, які працюють як на електриці, так і на газі. У планах органів виконавчої влади та місцевого самоврядування – переведення котелень на альтернативні газу енергетичні джерела. Найбільшу увагу звертатимуть на дешеві і зручні паливні палети, виробництво яких незабаром з’явиться в області.

ПРЯМА МОВА

«На жаль, регіони,  які раніше за інші були індустріалізовані, мають і більшу кількість  зношених мереж,  що змушує приділяти  більше уваги їхній  підготовці до роботи взимку».

Міністр регіонального розвитку,
будівництва та ЖКГ 
Анатолій Близнюк

З будь-яких ускладнень у роботі систем  життєзабезпечення громадяни можуть цілодобово звертатися до оперативно-диспетчерської служби Мінрегіону за телефонами: (044) 207-18-04, 207-19-12.

Матеріал підготували:
Інна КОСЯНЧУК,
Світлана ГАЛАУР,
Олена ІВАШКО,
Людмила ЩЕКУН,
Олександр ВЕРТІЛЬ,
Світлана ІСАЧЕНКО,
«Урядовий кур’єр»