Позиція українського уряду щодо  питання російського газу: внесення змін до контракту і ринкова ціна, наголосив учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання Кабміну.

Він повідомив, що зранку мав розмову з міністром палива і енергетики Юрієм Проданом та керівництвом НАК «Нафтогаз України», що перебувають у Брюсселі. «Щойно Росія оголосила, що вони вже втретє перенесли термін попередньої оплати за російський природний газ і фактично перенесли відключення», — поінформував глава уряду. І наголосив: російська сторона зробила Україні пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 доларів.

«Хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо: знижка встановлюється рішенням уряду Російської Федерації і знімається рішенням уряду Російської Федерації».

«Наша пропозиція залишається незмінною — зміни до контракту. Якщо газ — це політична зброя, то це політична зброя в руках російського уряду. А якщо газ, як у всьому світі, — це товар, то ми торгуємо на підставі контракту, а не на підставі того, подобається Росії український уряд чи ні. У нас, м’яко кажучи, набагато більше питань до російського уряду», — зазначив він.

Український уряд, за словами Арсенія Яценюка, залишається на своїх позиціях: «Переписуємо контракт, приймаємо ринкову ціну. Ринкова ціна —це не базарна, а ринкова. Ми заплатили за тією ціною, яку ми вважаємо ринковою. Ми перерахували 786 мільйонів доларів США і готові закрити всю заборгованість за відповідною ринковою ціною».

«А всі ці пастки і гачки, які Росія хоче знову запропонувати Україні, — неприйнятні. Ми двічі на ті самі граблі не наступаємо», — наголосив Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр укотре закликав Росію укласти угоду, аби не доводити справу до суду, зазначив, що  черговий  раунд перемовин з цього питання проходить  у тристоронньому форматі, за участю європейських партнерів і пообіцяв: інформуватиме не лише урядовців, а й усіх про подальший перебіг  перемовин.

До речі, станом на ранок середи в українських сховищах накопичено 13,4 мільярда кубічних метрів газу.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан і Єврокомісар Гюнтер Еттінгер пропонують Росії грати за правилами. Фото з сайту novinite.com

База даних допоможе переселенцям

Прем’єр-міністр учора також доручив терміново створити єдину базу даних для переселенців, зокрема з інформацією про тимчасове житло та роботу для них. На початку урядового засідання він звернувся до першого віце-прем’єр-міністра Віталія Яреми та віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана: «Усе, що ми робили протягом останнього періоду часу, — це розселення на місяць, два, три, в першу чергу переселенців із Автономної Республіки Крим. Нині ситуація така, що зрозуміло, це питання не вирішиться в короткостроковій перспективі. Нам треба приймати довгострокову стратегію».

Глава уряду доручив терміново розробити єдину електронну базу даних: «Щоб людина могла отримати інформацію про те, в якому регіоні для неї є тимчасове житло, можливість віддати дітей у школу, в якому регіоні є можливість отримати роботу і яку».

Він також доручив Володимирові Гройсману звернутися з цього питання до Асоціації міст України та Асоціації малих міст України: «Нам потрібна допомога органів місцевого самоврядування. Якщо ми кажемо про децентралізацію влади, то децентралізація передбачає не тільки отримання влади, а й відповідальність».

«Формування єдиної бази даних, оприлюднення інформації по кожній окремій області і залучення муніципалітетів до допомоги переселенцям», — підсумував Арсеній Яценюк.

Глава уряду зазначив, що з Донецької й Луганської областей почала виїжджати велика кількість людей і звернувся до Віталія Яреми взяти це питання під особливий контроль.

Водночас Прем’єр-міністр доручив тимчасово призупинити соціальні виплати в Сніжному та Красному Лучі на Донеччині через загострення ситуації у цих містах. «Ситуація там загострилася настільки сильно, що ми не можемо проконтролювати видачу коштів, тому що терористи полюють на людей, поштарів, банкірів», — розповів Арсеній Яценюк.

У зв’язку з цим Прем’єр доручив міністрові фінансів Олександру Шлапаку тимчасово до моменту стабілізації ситуації призупинити відповідні перерахування і перевезення коштів. І навпаки розпорядився спрямувати кошти для виплати соціальних пільг і субсидій до  Антрацита, де трохи стабілізувалася ситуація.

Зекономлене піде на армію

Кабінет Міністрів спрямовує 575 мільйонів гривень, зекономлених від проведення виборів Президента України в один тур, на фінансування Збройних сил України і Національної гвардії. Напередодні урядового засідання до Кабміну звернувся Президент України Петро Порошенко з пропозицією щодо внесення змін до Закону «Про Державний бюджет».

Перед початком урядового засідання журналісти отримали і вичерпний коментар від виконуючого обов’язки міністра оборони Михайла Коваля щодо ситуації з видачею посвідчень учасникам бойових дій та інших резонансних  заяв, пов’язаних з українським військом.

«Щодо статусу учасника бойових дій, всі юридичні документи є, але необхідно зрозуміти, що нині процес видачі цих посвідчень не відбувається. Він буде після закінчення всіх тих серйозних заходів, які ми проводимо», —  сказав міністр.

І запевнив:  списки всіх учасників Антитерористичної операції, згідно з якими і відбуватиметься видача посвідчень, є.

Крім того, Михайло Коваль зазначив, що сім’ї загиблих учасників АТО, одержать компенсацію в розмірі 605 тисяч гривень.

Також в.о. міністра оборони спростував інформацію про примус потерпілих під Волновахою Донецької області до підписання документів про те, що вони постраждали в результаті нещасного випадку. Він додав, що у кожному такому випадку проводиться серйозне розслідування.