ЖИТТЯ ЗА ЗІРКАМИ

Парламент поновив боротьбу з магами й астрологами, натомість останні вважають, що астрологію час визнати офіційною наукою 

 

Спочатку — передісторія питання: у квітні минулого року в парламенті вперше заговорили про спільне дітище комуністів, бютівців, нашоукраїнців і литвинівців — законопроект №6299 з довгою назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (стосовно заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів і послуг з передрікання майбутнього (долі))», яку жодна нормальна людина зразу не запам’ятає, тож у народі його нарекли законом, котрим хочуть заборонити цілителів і магів. До цієї ж компанії, з якою пропонували боротися народні депутати законодавчими методами, потрапили і астрологи та хіроманти. Одна з вимог, висунутих у законопроекті, — вилучити з чинного в Україні класифікатора професій у 51-му розділі (працівники, що надають персональні та захисні послуги) підрозділ 515 — «Астрологи та ворожки».

Полювання   на «відьом»

Можна було б говорити про те, що видається принаймні дивною спільна позиція у цьому питанні абсолютно різних політичних сил (ну, комуністів, які про людське око в усі часи боролися з окультизмом, ще якось можна зрозуміти…). Можна згадати і про менталітет українців, які щиро вважають себе істинними християнами, проте не бачать нічого протиприродного в тому, щоб «зазирнути» у майбутнє за допомогою карт Таро чи астрологічного прогнозу. Зрештою, як аргумент можна згадати і той факт, що чимало відомих політичних діячів, починаючи від царів і закінчуючи керівниками комуністичної партії, в усі часи користувалися послугами провидців. Причому є відомості, що найбільш фахових з них, звичайно, не афішуючи цього, залучали (можливо, й зараз залучають) до співпраці спецслужби різного рівня. Але це, так би мовити, — високі матерії, а йдеться про роль представників названих професій у нашому з вами повсякденному житті. 

Тож перша хвиля прес-конференцій, під час котрих астрологи, хіроманти і гадалки намагалися довести суспільству, що вони працюють, оформлюючи приватні підприємства, платять до бюджетів податки й хочуть і далі працювати на законних підставах, а не йти у підпілля, прокотилася саме навесні 2010-го. Тоді закон — після експертних оцінок — був відправлений на доопрацювання. І ось нинішньої осені парламент знову взявся визначати долю окультистів — вже інший законопроект кілька тижнів тому прийняли у першому читанні. До речі, позицію про заборону реклами на телебаченні підтримують і самі астрологи: мовляв, справжнім професіоналам дешева популярність не потрібна. А ось той момент, який стосується заборони професії, викликає у них серйозні заперечення. 

Астрологія, на думку фахівців, — це залишки знань древньої цивілізації. Фото з сайту hermitsvision.com  

Крок вперед —   три назад?

«Наша професія з’явилася у класифікаторі ще в 1995 році, — повідомила «УК» голова Спілки астрологів України Олена Калантарова, яка за першою спеціальністю — кібернетик, — причому зовсім не тому, що комусь так захотілося: тоді Україна підписувала низку міжнародних угод, і однією з них було передбачене в тому числі й визнання такої професії, як астролог. До речі, у Європі вона давно існує, і нікому навіть на думку не спадає її забороняти, а Україна що, збирається робити крок назад?! Та є чутки, що вже до кінця цього місяця цей закон таки ухвалять». Натомість САУ пропонує «більш цивілізований шлях розвитку подій» — визнати астрологію офіційною наукою і створити в Україні систему навчальних закладів, де б її викладали на серйозному рівні. «Це можуть бути школи, факультети в університетах чи щось на кшталт ПТУ, — каже астролог, — адже початкові знання з такої древньої науки не завадять нікому. Тим більше, що наша громадська організація, яка давно працює у 15 регіонах країни, вже розробила кваліфікаційні вимоги до цієї професії: серйозні знання треба не забороняти, а використовувати».

Поки астрологи доводять право на існування своєї професії, переконуючи, що навіть законодавча заборона реально нічого не змінить, хіба що змусить їх працювати у тіні або перелицюватися (скажімо, практикувати як психологи — більшість із них мають і такий фах), представники окультних професій другу спробу парламенту накинути на них вуздечку просто ігнорують. Навіть якщо цей закон буде прийнятий, вносять ясність астрологи, створити дієвого механізму, який би забезпечив його виконання, не вдасться. Тож, мабуть, більш корисним було б розробити механізм боротьби з різного ∂атунку шахраями, але це вже — тема для іншої публікації.