Для реалізації конституційного права людини на володіння та розпорядження земельними ділянками і уникнення перешкод під час успадкування чи укладення цивільно-правових угод, ділянці необхідно присвоїти кадастровий номер, відкрити Поземельну книгу та здійснити державну реєстрацію.

В управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру «УК» розповіли, що протягом 2014 року зареєстровано 2,5 тисячі звернень на урядову телефонну «гарячу лінію» з питань земельних відносин. Порівняно з минулим роком кількість звернень зменшилася майже вдвічі, але питання залишаються гострими. Люди занепокоєні проблемами під час надання та оформлення земельної ділянки в користування, прийняття рішень щодо приватизації і зокрема щодо присвоєння кадастрових номерів.

Процедура оформлення права власності на земельні ділянки починається з розроблення технічної документації із землеустрою, якою займаються спеціалізовані проектні організації. Вони мають відповідні ліцензії на виконання землевпорядних робіт, діють на підставі укладеного договору, за кошти громадян та відповідно до вимог Тимчасового порядку присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, затвердженого відповідною постановою КМУ.

Виконання замовлення — справа нешвидка. Вимагає узгодження та забезпечення цілої низки організаційних дій. Та й коштує недешево — від 1160 гривень (залежно від площі та кількості земельних ділянок).

Проте заявники скаржаться, що трапляються помилки під час виготовлення технічної документації із землеустрою і управління Держземагентства не приймають документи або ж самі припускаються помилок.

Таке сталося з жителькою села Кельменці Чернівецької області, яка просила посприяти у присвоєнні кадастрових номерів земельним ділянкам. Ще в 2009 році приватне підприємство, яке виготовило технічну документацію на земельні ділянки на ім’я її сина, припустилося помилок. Проте відділ Держземагентства в Кельменецькому районі, куди  перенаправили техдокументацію, виготовив акти на право власності. Згодом помилку виявили, і жінка звернулася до районного суду про визнання актів недійсними. Документацію повернули на доопрацювання виконавцеві. Однак уже виправлені документи надовго «застрягли» в районному відділі Держземагентства. Розв’язати проблему вдалося лише після повторного звернення на урядову телефонну «гарячу лінію».

Зауважимо, що згідно із законодавством, загальний термін проведення державної реєстрації земельної ділянки — 14 календарних днів. Та тривала тяганина тут — не дивовижа.

Так, з 2011 року тягнеться «земельна» історія подружжя із Сумщини. Вони оформляли дві ділянки на території Вищевесельківської сільської ради. Супутникова зйомка довела, що земля належить сусідній Яблучанській сільраді. Запити до управління земельних ресурсів Сумської області та до Держагентства із земельних ресурсів направили, але на 18 січня цього року відповідь так і не надійшла. І лише згодом за результатами розгляду звернення головне управління Держземагентства в Сумській області надало витяги з Державного земельного кадастру з відповідними номерами для подальшого виготовлення свідоцтва про право власності на земельні ділянки.

Загалом за період із 12 травня по 18 травня на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 17 384 дзвінки, через Інтернет отримано 504 звернення.

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва. +380-044-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua