СПІВПРАЦЯ

Україна та Вірменія домовились протягом року зняти перепони  для руху товарів і послуг

Президент Вірменії Серж Саргсян своїм офіційним візитом до України перервав 10-річну паузу у зустрічах глав держав на такому рівні. У ході українсько-вірменських переговорів у розширеному складі Віктор Янукович запевняв свого колегу в тому, що Україна вважає одним із найважливіших завдань саме розширення двосторонньої співпраці, і що контакти на високому рівні будуть запорукою вирішення конкретних і взаємовигідних завдань.

Мета — зростання економік

По-перше, між нашою країною та Вірменією є значний, проте й досі невикористаний торговельно-економічний потенціал, а співпраця у різноманітних сферах потребує неодмінного посилення. По-друге, Україна цінує підтримку Вірменії в різних міжнародних організаціях. За словами глави Української держави, це створює умови для проведення більш відкритої та активнішої політики взаємодії, яка власне й забезпечить зростання економік в перспективі.

А лідер Вірменії говорив про позитивну динаміку відносин з Україною, акцентуючи на збільшенні товарообігу між країнами за останні півтора року. Його держава налаштована співпрацювати з нами в торговельно-економічній, гуманітарній сферах та у питаннях зовнішньополітичного характеру. «Маємо надію, що Україна за час головування в ОБСЄ зробить свій внесок у становлення миру в нашому регіоні», — зазначив пан Саргсян.

Підтвердженням успішного діалогу стали українсько-вірменські документи, підписані у присутності президентів. Протоколи та угоди стосувалися домовленостей між урядами України та Вірменії щодо гуманітарної, фінансової, економічної сфер, питань повітряного сполучення та співпраці між міністерствами охорони здоров’я на 2011—2013 роки.

Піднявши традиційний келих шампанського із делегаціями двох країн, Віктор Янукович заявив: активізація роботи Спільної міжурядової українсько-вірменської комісії з питань економічної співпраці   надзвичайно важлива, а невід’ємною складовою зміцнення партнерства є спільні бізнес-форуми, під час яких відпрацьовуються інструменти взаємодії та практичного вирішення конкретних питань.

Порушивши тему нинішнього головування України в Комітеті міністрів Ради Європи та  головування в ОБСЄ у 2013 р. він висловив сподівання на ще активніше обговорення перспектив вирішення міжнародних, зокрема безпекових питань.

Не хлібом єдиним

Окрім цього Україні та Вірменії потрібне розширення договірно-правової бази. За словами Віктора Януковича, копітка робота над цим триватиме для подолання наслідків економічної кризи в обох державах і, відповідно, зростання економіки та добробуту двох народів.

Під час діалогу глави держав не оминули увагою перспективи взаємодії в енергетичній галузі. «Україна традиційно була партнером Вірменії у питаннях розвитку та будівництва  енергогенеруючих потужностей, зокрема теплоелектростанцій, малих і середніх гідроелектростанцій», — підкреслив Віктор Янукович.

Глава Української держави пообіцяв Сержу Саргсяну також докласти максимальних зусиль для збереження пам’яток вірменської культури. Дієвим кроком співпраці у гуманітарній сфері буде проведення  Днів культури Вірменії, які пройдуть у Києві та Одесі, а наступного року наша держава «поділиться» своєю культурою в Єревані.

У свою чергу Серж Саргсян назвав порядок денний співробітництва з Україною дуже насиченим. «Ми переконані, що міцні економічні зв’язки стимулюють  розвиток двосторонніх відносин у всіх інших галузях», — зазначив він.

Незважаючи на зниження через світову кризу товарообігу між Україною та Вірменією, він озвучив переконання — до кінця нинішнього року наші країни зможуть досягти показника докризового рівня.

Вірменія готова надалі нарощувати з Україною взаємодію на міжнародній арені — передовсім співпрацювати у рамках ОБСЄ, СНД, у форматах ЄС та ОЧЕС, інших міжнародних і регіональних  майданчиках.

Порушивши тему нагірно-карабаського конфлікту Віктор Янукович  сказав: «Ми маємо чудові партнерські та дружні торговельно-економічні відносини і з Вірменією, і з Азербайджаном. В інтересах України — щоб цей конфлікт був розв’язаний мирним шляхом. У 2013 році під час головування в ОБСЄ ми докладемо максимальних зусиль для просування цього процесу».

Того ж дня у рамках офіційного візиту до нашої країни Сержа Саргсяна відбувся українсько-вірменський бізнес-форум, на якому йшлося про широкий спектр спільних економічних інтересів.