СПІВПРАЦЯ 

Угоду про створення ЗВТ Україна та Ізраїль можуть підписати вже наприкінці року

Ймовірно, це відбудеться у ході офіційного візиту Президента Віктора Януковича до Тель-Авіва, який, як стало відомо під час зустрічі Прем'єр-міністра Миколи Азарова із Президентом Ізраїлю Шимоном Пересом, відбудеться у грудні 2011 року. Про це повідомив Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

"На порядку денному стоїть питання підготовки Угоди про вільну торгівлю, - сказав Микола Азаров. - Якщо уряд Ізраїлю готовий пройти цей шлях до кінця року, то й ми зі свого боку готові зробити все, щоб таку угоду було укладено". Сторони домовилися також до грудня підготувати й інші документи, спрямовані на активізацію двостороннього співробітництва.

Одним з найефективніших шляхів інтенсифікації українсько-ізраїльського співробітництва Микола Азаров вважає проведення Днів Ізраїлю в Україні і Днів України в Ізраїлі. Про це він заявив по завершенні переговорів з віце-прем'єр-міністром, міністром закордонних справ Ізраїлю Авігдором Ліберманом. У свою чергу ізраїльський урядовець зазначив, що наші двосторонні відносини розвиваються на дуже високому рівні. "І ми сподіваємося, що в цьому році буде зроблено суттєвий прорив не тільки в наших політичних, а й в економічних відносинах", - сказав Авігдор Ліберман.

"Скасування візового режиму між Україною та Ізраїлем, безумовно, надасть нового імпульсу і бізнес-контактам, і туристичному обміну", - наголосив Микола Азаров на брифінгу в Єрусалимі. Під час його зустрічі з міністром туризму Ізраїлю Стасом Місєжніковим йшлося про те, що навесні і восени українські туристи могли б відвідувати святі та інші історичні місця Ізраїлю, а влітку і взимку ізраїльські туристи приїжджали б для відпочинку в Крим та Карпати. Для цього, за словами глави уряду, Міністерство туризму Ізраїлю запроваджуватиме низку спеціальних програм.

У ході зустрічі з представниками ізраїльського бізнесу у Тель-Авіві Микола Азаров висловив думку, що агропромисловий комплекс і медицина є найпріоритетнішими галузями для розвитку двосторонньої співпраці. Він повідомив, що наразі перед Україною стоїть завдання збільшити обсяги виробництва м`яса і молока у 2,5 раза. Прем`єр-міністр також зауважив, що сьогодні у світі ринок продовольства став не менш важливим, ніж ринок нафтопродуктів. Щодо медичної сфери, то для України може бути цікавим досвід роботи ізраїльських лікарів, які застосовують у лікуванні високотехнологічне устаткування.

У столиці Ізраїлю глава українського уряду відвідав Центр дитячої онкології лікарні "Дана", де поспілкувався з дітьми та медичним персоналом клініки. Зокрема, Микола Азаров зустрівся з батьками та трьома українськими дітьми, лікування яких відбувається за державні кошти України. Прем'єр-міністр вручив дітям подарунки та пообіцяв, що через рік у Києві при дитячій лікарні "Охматдит" буде створено найсучаснішу онкологічну лікарню. А працюватимуть у ній українські лікарі, котрі пройдуть стажування саме у Центрі дитячої онкології лікарні "Дана". Відповідну угоду було підписано під час відвідання Прем'єр-міністром ізраїльської клініки.