ТЕНДЕНЦІЇ

Обсяг біржових торгів в Україні за підсумками 2010 року зріс вчетверо - до 131,2 млрд грн порівняно з 2009 роком, повідомив голова Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) Дмитро Тевелєв.

Уперше за свою історію частка біржового (організованого ринку) має за підсумками минулого року перевищити 10% загального обсягу торгів цінними паперами (в загальному обсязі торгів цінними паперами біржовий ринок завжди посідав скромну позицію - 4-5% від загального обсягу). Значні успіхи фондового ринку за підсумками минулого року, на думку керівництва ДКЦПФР, пов'язані зокрема з нормотворчою діяльністю комісії. Регулятор скасував понад 90 застарілих нормативних актів та затвердив більш як 60 нових, серед яких документи, що забезпечили роботу біржового ринку похідних цінних паперів, врегулювали питання цінової нестабільності, уніфікували розрахунок біржових курсів.

Згідно з даними ДКЦПФР, за дев'ять місяців минулого року загальний обсяг торгів цінними паперами склав понад 1 трлн грн (за підсумками 2010 р. очікується показник до 1,3 трлн грн).

Про зростання довіри до організованого ринку цінних паперів свідчить збільшення на ньому кількості фізичних осіб у понад 2,5 раза.