ВІЗИТ

Президент Молдови прибув до Києва, аби перервати паузу у відносинах двох країн

Президент Віктор Янукович сподівається на інтенсифікацію відносин між Україною і Молдовою. Як повідомляє УНІАН, про це він сказав у ході зустрічі з Президентом Республіки Молдова Ніколае Тімофті.

На початку розмови глава Української держави сказав: йому приємно відзначити, що між двома країнами існують дотичні точки і спільні погляди на розвиток двосторонньої й багатосторонньої співпраці. Віктор Янукович також висловив задоволення, що Президент Молдови є прихильником розвитку двосторонніх відносин з Україною: «Мені приємно, що ви залишаєтеся прихильником тієї політики, яка у нас була у взаєминах. Тут дуже важлива спадкоємність, тим паче, що ви хочете посилити розвиток відносин, і ми це підтримуватимемо».

Він назвав важливим, щоб Україна і Молдова залишалися партнерами в багатьох сферах, зокрема і в питаннях європейської інтеграції.

Також Віктор Янукович висловив сподівання на збільшення товарообігу між двома країнами, який на сьогодні, за його словами, становить більш як 1 млрд доларів. Він зазначив, що для збільшення товарообігу найкраще було б організовувати спільні бізнес-форуми.

Також глава держави запросив свого молдовського колегу відвідати у червні чемпіонат Європи з футболу.

У Віктора Януковича і  Ніколае Тімофті один погляд на розвиток двосторонніх відносин. Фото Андрія МОСІЄНКА 

У свою чергу Ніколае Тімофті висловив упевненість, що пауза, яка спостерігалася у відносинах між Україною і Молдовою, залишиться у минулому і країни активно співпрацюватимуть, щоб повернути динаміку відносин і посилити їх у майбутньому.

Водночас Віктор Янукович вважає, що пауза, яку взяв Європейський Союз у відносинах з Україною, піде на користь обом сторонам. Він нагадав, що між Україною і Європейським Союзом підготовлено Угоду про асоціацію і створення зони вільної торгівлі. «Зараз, я б сказав так, ЄС запропонував паузу. І я так розумію, що вона піде на користь — ця пауза — і Україні, і Європейському Союзу», — зауважив Президент.

При цьому він висловив упевненість, що Україна розв’яже проблеми, які існують: «Ми розберемося в тих проблемах, які у нас є, і я думаю, що відповідь тут лежатиме насамперед у правовій площині». Віктор Янукович висловив переконання, що «політизація цього питання має тимчасовий характер», а відповідь на проблеми повинні дати юристи, а влада має лише створити відповідні умови. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»