Червень стане критичним місяцем для досягнення таких домовленостей, зауважила міністр фінансів Наталія Яресько під час зустрічі з членами Українсько-Американської ділової ради. Це ключова умова, за якої Міжнародний валютний фонд надасть Україні другий транш за чотирирічною програмою кредитування EFF загальним обсягом 17,5 мільярда доларів.

«Нам треба досягти надходжень, щоб можна було забезпечити збільшення соціальних виплат у наступному році», — зазначила міністр, додавши, що оціночна місія МВФ завітає в Україну уже наступного тижня, аби перевірити, чи виконуються реформи та конкретні домовленості між урядом та фондом, і перебуватиме тут до двох тижнів.

За словами Наталії Яресько, нині в Україні достатньо ресурсів для обслуговування поточних зобов'язань, однак реструктуризація — це питання забезпечення довгострокової боргової стабільності країни, в якій зацікавлені й кредитори.

Під час спілкування з представниками бізнесу міністр фінансів також розповіла про плани уряду щодо зменшення корупції, контрабанди, податкових ям та збільшення надходжень до бюджету. А також про приватизаційні плани України. «Нині готується список із 1500—1700 підприємств, які будуть виставлені на продаж, з понад 3 тисяч державних підприємств», — зауважила вона, додавши, що почати приватизацію планують з агросектору, де є чимало цікавих інфраструктурних об’єктів, зокрема державні елеватори.

Також розглядається можливість додаткового скорочення кількості податків в Україні. «Уже нині кількість податків скорочено з 22 до 11, і ми спілкуємось з різними галузевими асоціаціями, вивчаємо ситуацію у кожній царині, дізнаємося, чи можливе подальше скорочення кількості податків, і які результати це матиме».

Зрозуміло, що через об’єктивні причини, зокрема воєнні дії на сході України, розраховувати на швидкий економічний підйом не доводиться, та все ж у міністра фінансів є сподівання, що у 2016 році почнеться стабілізація: «Якщо у 2016 році матимемо 1—2% росту, я буду дуже щаслива».

Після зустрічі «УК» запитав у представників двох найбільших міжнародних аудиторських компаній про настрої інвесторів, поточну економічну ситуацію та перспективи економічної стабілізації в Україні.

КОМПЕТЕНТНО

Що треба для підйому

Олексій КРЕДІСОВ,
керуючий партнер Ernst & Young:

— Говорити про підйом у 2016 році дуже важко, хоча Україна непередбачувана країна. Усе, що нам треба для підйому, це домовитись про реструктуризацію, продовжити програму МВФ та якимось чином локалізувати воєнний конфлікт на сході. На мій погляд, найближчі два роки в Україну буде складно залучити інвестиції, але не здивуюсь, якщо щось вистрелить.

 Щоб інвестиції прийшли в Україну, потрібно вирішити цілий комплекс питань. Це й податкова реформа, деталі якої поки розроблюються й упровадження якої затягується, й антикорупційна, правова, банківська реформи.

Уряд робить дуже правильно, що виставляє державні компанії на продаж, хоч оцінка їхньої вартості зараз може бути нижчою, ніж в інший час. Адже це надходження не лише коштів від продажу, а ще й використання в Україні кращих світових практик. Згадайте, як свого часу робила Німеччина, продаючи свої об’єкти, умовно кажучи, за одну дойчмарку. Україні потрібні правильні стратегічні інвестори, а не такі, що виграють тендери й вичавлюють з підприємства все до останньої краплі, платять чорні зарплати й уникають сплати податків. 

Настрої покращуються

Енді КУЗІЧ,
директор із розвитку бізнесу компанії
«PricewaterhouseCoopers Україна»:

— Ми чекаємо результатів цього року і будемо робити прогнози на 2016-й. Нині бізнес у режимі очікування, але настрої покращуються. Як на мене, дуже правильне рішення почати приватизацію з агросектору, адже агрокомплекс України був і буде цікавим для інвесторів, навіть у кризовий та воєнний час. Щодо інфраструктурних проектів, зокрема концесії доріг, то аби сюди прийшли гроші, треба створювати умови для страхування політичних ризиків. Адже капіталовкладення потрібні шалені, а ризики надто великі, і це значний виклик для бізнесу США та Євросоюзу.