УГОДИ

Вартість російського  газу  у четвертому кварталі цього року  становитиме 432 долари за тисячу кубометрів

Таку інформацію розповсюдили інформагентства з посиланням на повідомлення міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Бойка.

«Ми дуже економитимемо, в нас нині для виробництва електроенергії практично не використовують природний газ. Щодо середньорічної ціни на 2013 рік, зазначу: її розрахунки ще тривають. Гадаю, до кінця вересня ми це зробимо», — констатував очільник енергетичного відомства.

До цього голова «Нафтогазу України» Євген Бакулін прогнозував, що середньозважена ціна газу в четвертому кварталі для України не перевищить 417 доларів за тисячу кубометрів. У першому кварталі ціна становила приблизно 416 доларів, у другому — 425, у третьому — 426 доларів.

Згідно з умовами додаткової угоди до базового контракту, укладеної між «Нафтогазом України» і «Газпромом» 21 квітня 2010 року, ціна природного газу визначається з урахуванням знижки розміром 100 доларів за тисячу кубометрів. Загалом, враховуючи останній платіж (за серпень), з початку року «Нафтогаз України» перерахував «Газпрому» 7,119 млрд доларів.

Підвищення цін на російський газ викликане нестабільністю світових ринків нафти.
Фото з сайту
photosight.ru

КОМПЕТЕНТНО

Дмитро МАРУНИЧ,
експерт енергетичного ринку:

— Підвищення ціни на російський газ у четвертому кварталі викликане нестабільністю світових ринків нафти. Нагадаю, що кілька місяців тому в «Нафтогазі України» прогнозували зниження ціни в останньому кварталі 2012 року до $417/тис. куб. м, тоді як протягом третього кварталу російське блакитне паливо коштувало дорожче — $426/тис. куб. м.

Підставою для певного оптимізму для Києва має стати те, що базові чинники  здешевлення нафти і новий виток економічної кризи  в ЄС та уповільнення зростання економіки Китаю можуть привести протягом останнього кварталу 2012 року до  падіння ціни на газ для України з початку наступного року.

Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ,
незалежний енергетичний експерт:

— Нова ціна на газ для України у четвертому кварталі в 432 дол. за тисячу кубометрів стане  поштовхом для  збільшення видобутку власного газу, втілення проектів щодо постачання газу з альтернативних джерел та зменшення споживання газу в країні до рівня розвинених держав і розвитку альтернативних джерел енергії.

Той чинник, що Україна сплачує за російський газ більше, ніж Європа, вже став беззаперечним. Прогнозні оцінки свідчать, що середня ціна для європейських країн не перевищить 400 дол., а може бути ще нижчою. Переговори щодо зміни ціни зайшли в глухий кут внаслідок непоступливості Москви, яка вимагає політичних поступок. Така поведінка — нонсенс на тлі заяв  про побудову братерських стосунків.