Державне казначейство України вживає всіх можливих заходів щодо своєчасного проведення соціальних виплат, а також розрахунків розпорядників коштів, державного і місцевих бюджетів з дотриманням вимог чинного законодавства, спрямовуючи на це весь наявний фінансовий ресурс, повідомили «УК» у прес-службі відомства.

У прес-службі також зазначили, що з метою уникнення соціальної напруги органи Держказначейства України забезпечують виконання насамперед захищених статей видатків бюджету: виплату заробітної плати, стипендії, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, продуктів харчування, медикаментів тощо, перелік яких визначений частиною 2 статті 55 Бюджетного кодексу України. Лише 15 листопада цього року Держказначейством проведено соціальних видатків на загальну суму 3332 мільйони гривень, зокрема: трансферти Пенсійному фонду України — 235,2 мільйона гривень; заробітна плата, нарахування на заробітну плату працівникам бюджетних установ — 1525,5 мільйона гривень; заробітна плата, нарахування на заробітну плату працівникам вугільних підприємств, іншим одержувачам бюджетних коштів — 302,8 мільйона гривень; допомога сім’ям із дітьми — 595,7 мільйона гривень. А 18 листопада на покриття соціальних видатків перераховано ще 851,8 мільйона гривень, зокрема: заробітна плата, нарахування на заробітну плату працівникам бюджетних установ — 498,3; допомога сім’ям із дітьми — 300,9; оплата листів тимчасової втрати працездатності — 52,6 мільйона гривень.

Після погашення у повному обсязі зареєстрованих фінансових зобов’язань за захищеними статтями видатків у регламентованому порядку проводяться видатки за незахищеними статтями, першочерговими з яких є придбання пально-мастильних матеріалів для автомобілів пожежної охорони та швидкої медичної допомоги, шкільних автобусів, інші соціальні виплати.

У Держказначействі також повідомили, що на зарплати бюджетникам та інші захищені видатки в 2013 році місцевим бюджетам виділили безвідсоткові позички на суму 41 042,9 мільйона гривень. Непогашений залишок становить 2467,2 мільйона гривень. Крім того, міські бюджети отримали середньострокові позики на 3186,8 мільйона гривень. На сьогодні заборгованість міських бюджетів перед Держказначейством з урахуванням запозичень минулих років становить 7686,5 мільйона гривень. Загальна сума боргів станом на 1 листопада — 10 153,7 мільйона гривень.

Що стосується матеріального забезпечення виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги з безробіття, відшкодування збитків, заподіяних працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я тощо), то протягом року Держказначейством здійснено оплату на загальну суму 20 136,3 мільйона гривень. При цьому у відомстві уточнили, що ці статті не належать до захищених, і виплати за ними здійснюють у порядку черговості. Але нині роблять усе можливе, аби люди, які чекають на ці кошти, отримали їх своєчасно.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив графік ліквідації заборгованості з виплати соціальних допомог, яку мають погасити до 10 грудня. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров, відповідаючи на запитання користувачів на своїй сторінці у Facebook.

«Як показав аналіз звернень за два тижні — з 1 по 15 листопада, найбільша кількість звернень пов’язана із затримкою виплати соціальних допомог. Уряд затвердив графік ліквідації цих затримок і передбачає до 10 грудня унормувати всі виплати і реалізовувати ці програми так, як це було до виникнення цієї проблеми», — заявив Микола Азаров.

Він зазначив, що персонально відповідають за виконання цього графіка міністр фінансів Юрій Колобов та міністр соціальної політики Наталія Королевська, а контроль за реалізацією графіка здійснює перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов.

Глава уряду також підкреслив, що встановлено шість контрольних термінів, за якими будуть здійснювати моніторинг виконання цієї програми, і додав, що порівняно зі звичайними обсягами, щоденні виплати соціальних допомог за цим графіком збільшені. «Ми всі прекрасно розуміємо гостроту цієї проблеми. До 10 грудня сподіваємося повністю ліквідувати всі затримки і вийти на звичайний графік виплат», — заявив Микола Азаров.