ПЕРША ЛАСТІВКА

У Сумах створено якісно новий навчальний підрозділ  робітничих професій

Такий центр — перший у краї та єдиний у країні за рівнем матеріально-технічного оснащення. На його створення витрачено загалом 5,1 млн грн, зокрема з обласного бюджету — 4,4 млн і 700 тисяч — кошти  Міжрегіонального центру професійно-технічної освіти інноваційних технологій, на базі якого й створено підрозділ. Так Сумська область виходить на лідерські всеукраїнські позиції в системі реформування професійно-технічної освіти. На цьому зокрема наголосив і міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. На його переконання, сумський досвід вартий поширення у країні, за такими центрами — майбутнє професійно-технічної освіти, покликаної готувати висококваліфікованих робітників різних спеціальностей.

Моя  професія — моє майбутнє

У тому, що вітчизняна профтехосвіта потребує не просто оновлення, а докорінного реформування, немає жодних сумнівів. Ситуація з підготовкою кваліфікованих робітників уже набрала неприємних обрисів, загрожуючи гострим дефіцитом фахівців насамперед на будівельному ринку праці. Але одна річ — констатувати негаразди, а зовсім інша — розв’язувати їх. Сумщина обрала другий шлях, предметно розв’язуючи проблеми за допомогою низки важелів різного спрямування.

Півтора року тому в області стартував соціальний проект «Моя робітнича професія». Соціальні ролики на екранах обласного телебачення швидко знайшли багатьох прихильників, чимало громадян усвідомило, що такі фахівці будуть у високій ціні не тільки сьогодні, а й завтра. Наступним етапом стала розробка й ухвалення депутатами обласної ради масштабної регіональної програми розвитку професійно-технічної освіти Сумщини на 2011—2015 роки. Як каже перший заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ігор Козолуп, такий документ ухвалено вперше за роки незалежності. Він слугує чітким орієнтиром на кілька наступних років. На його реалізацію передбачено фінансування з обласного бюджету в розмірі 70 млн грн, що стане величезною підмогою у становленні й зміцненні новітньої матеріально-технічної бази закладів ПТО, яка безнадійно застаріла.

З-поміж провідних напрямів реалізації зазначеної програми є створення низки профільних центрів, які б концентрували досягнення тих чи тих галузей економіки. Першою ластівкою, що віщує благодатні зміни, став навчальний підрозділ у складі Міжрегіонального центру професійно-технічної освіти інноваційних технологій у Сумах.

В одному з навчальних класів центру. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Високі риштовання — висока якість

Юрій Штика — директор із багаторічним досвідом, представник корпусу сучасних менеджерів, які не тільки йдуть у ногу з часом, а й випереджають його. Остання властивість, за визначенням самого Юрія Михайловича, конче потрібна кожному, хто прагне відповідати сучасним вимогам. Міжрегіональний центр, який він очолює, упродовж кількох останніх років слугує прикладом того, як потрібно працювати в нинішніх умовах. Цілком закономірно, що саме цей колектив виграв тендер на організацію першого в області центру з упровадження інноваційних технологій зокрема будівельного профілю.

Тут створено всі як організаційні, так і матеріально-технічні умови й передумови. Зокрема, придбали тепловізор (до речі, єдиний у закладах ПТО України) вартістю майже 100 тис. грн. За його допомогою можна швидко і безпомилково підготувати рецепт утеплення будь-яких приміщень. Для якісної підготовки фахівців зі спеціальностей «монтажник-складальник металопластикових конструкцій» та «монтажник систем утеплення» закуплено сучасну лінію з виготовлення металопластикових вікон, встановлено відповідні зварювальні агрегати, листозгинальні верстати, є сучасні матеріали (до речі, центр успішно співпрацює з відомою німецькою компанією «Шенкель Баутехнік Україна», яка їх постачає). Загалом тут обладнано окремий цех з виробництва металопластикових конструкцій, вартість якого — півмільйона гривень.

Окрема гордість — сучасні риштовання, які є неодмінною ознакою будь-якого будівництва. Вони вже побували в експлуатації: центр значно оновився: замінено вікна (встановлені — власного виробництва), ремонтують стіни тощо. Іншими словами, навчаючи інших, подають власний приклад того, як потрібно будувати.

Підсумовуючи зроблене, Ігор Козолуп наголошує: попереду в області чіткі конкретні перспективи. Зокрема, буде створено нові центри сільськогосподарського та деревообробного профілів, низка інших, триватиме відповідна робота на всіх напрямах оновлення. Тобто професійно-технічна освіта краю поступово набуде нового дихання, співвимірного часові.