ВІДНОСИНИ 

Україна і Азербайджан мають намір активізувати двостороннє співробітництво

Про це заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з міністром закордонних справ Азербайджанської Республіки Ельмаром Мамедьяровим. "Відносини між нашими країнами розвиваються дуже інтенсивно і мають велике майбутнє. Ми зацікавлені, щоб ті домовленості, які були досягнуті у ході візиту Президента Азербайджану до України і роботи спільної Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва були реалізовані. Важливим кроком стане організація в Баку дев'ятого засідання комісії, яке ми пропонуємо провести у квітні-травні, тобто до візиту нашого Президента в Азербайджан, аби ми могли підготувати конкретні пропозиції і конкретні рішення", - підкреслив глава уряду. У свою чергу Ельмар Мамедьяров запропонував у рамках засідання спільної Міжурядової комісії організувати українсько-азербайджанський бізнес-форум.

Прем'єр-міністр також зазначив, що Україна зацікавлена у реалізації спільних інвестиційних проектів. Зокрема, у будівництві на Чорноморському узбережжі України нового нафтопереробного комплексу для глибокої переробки азербайджанської нафти. Ми також розраховуємо на поставки азербайджанського скрапленого газу: вже ведуться роботи з підготовки ТЕО для будівництва біля Одеси термінала з перевантаження цього палива. Крім того, Україна зацікавлена в участі "Нафтогазу" у розвідці вуглеводнів на перспективних азербайджанських ділянках, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Також Микола Азаров запропонував Азербайджану взяти участь у розвитку транспортного сполучення "Вікінг" у напрямку Кавказу і Середньої Азії. "У разі приєднання до угоди Азербайджан міг би взяти участь у цьому проекті з метою подальшого можливого продовження маршруту на Казахстан, Туркменістан та інші країни регіону", - підкреслив Микола Азаров, додавши: цей проект відкритий для участі, і відповідні пропозиції перебувають у Міністерстві транспорту Азербайджану.