НАДЗВИЧАЙНИЙ УРОЖАЙ

Мелітопольське диво цього року виспіло на півмісяця раніше

Мелітопольщина (Запорізька область) як черешнева країна славиться з давніх часів. Колись було, смачні соковиті сонячні плоди звідси літаками поставляли до столу  вищого керівництва Радянської держави. Тепер возять фурами, переважно в Росію та Білорусь. Втім, місцевим жителям також  перепадає поласувати черешнею.

— У нас тут у кожному дворі  власний садочок, — підтверджує жителька села Рівне Мелітопольського району Анастасія Каратєєва. — У моєї бабусі 15 (!) дерев, переважає сорт «Валерій Чкалов». Мій батько від дідуся навчився їх правильно доглядати, вміє обрізку робити. Тож із дерева зазвичай збираємо до 70-80 кілограмів ягоди.  На «черешневі жнива» ходимо  всією родиною. Адже ця ягода потім нас цілий рік годує!

Анастасія бідкається, що цього року  через складні погодні умови  час дозрівання ягоди змістився на півмісяця раніше. Черешня дуже швидко «відходить», а на ринку її тепер тьма-тьмуща. Доводиться продавати по 6 (!) гривень за кіло, тільки щоб не пропала. Доглядати дерева і збирати плоди — це справді тяжка праця. Зазвичай черешню десятками кілограмів купують  оптовики — вивозять подалі: на схід України і в Росію. Їм саме й таланить, бо мають добрий «підйом».

Окрім приватних черешневих садочків, на Запоріжжі є чимало потужних промислових садових підприємств. За словами агронома-технолога  Запорізького відділення Ради жінок-фермерів України Любові Ангелової, найсприятливіші кліматичні умови для  вирощування черешневих дерев —саме на території Мелітопольського, Михайлівського, Оріхівського районів. Зокрема з числа членів  організації  РЖФ на цій ниві плідно працюють  керівник  СПП «Ланос» Наталя Верещага (с. Плодородне, Михайлівський район) та керівник ТОВ «Аврора» Валентина Герман (с. Широке, Оріхівський район).

— У пані Наталі  під черешневим садом 14 гектарів, — пояснює Любов Андріївна. — Сад молодий — деревам по 6-8 років. Переважають сорти  «Мелітопольська великоплідна»,  «Мелітопольська присадибна» та «Валерій Чкалов» — ранні і середньої стиглості.  У пані Валентини  48 гектарів садів. З них 8 гектарів  щойно засаджені. В її колекції 18 сортів. Домінують  «Мелітопольська чорна» та «Мелітопольська великоплідна» і «Валерій Чкалов».

За словами агронома, садова робота — то важка праця. Головна проблема — не вистачає фахівців. Адже, щоб отримати добрий врожай, потрібно  правильно і своєчасно провести обрізування дерев (а знавців цієї справи обмаль), захистити їх від шкідників та хвороб. Коли ж починаються черешневі жнива, не вистачає робочої сили. Тож керівники садових господарств змушені забезпечувати доставку  людей з навколишніх сіл.

— Рада жінок-фермерів тісно співпрацює з членами нашої організації, — розповідає  Любов Ангелова. — Забезпечуємо їм інформаційно-консультативну та маркетингову підтримку, завдяки чому садівники мають можливість реалізовувати свій врожай гуртом. Залежно від її сорту та якості продають за ціною від 10 до 25 гривень за кіло в Донецьк, Харків, Київ, у Росію. А вивозити на місцеві ринки  невеличкі партії ягоди не рентабельно. Якби ж був у нас в області свій оптовий ринок із відповідною інфраструктурою, тоді справа налагодилася б.

Сонячні плоди від рідної землі. Фото з сайту ginzaproject.ru

Про особливості вирощування черешні  в цьому році розповіли науковці.

— Весняні заморозки не вплинули на черешню настільки негативно, як, наприклад, на абрикос чи персик. А от спекотна погода з вітром до 14 метрів на секунду, часом —  короткі потужні зливи в період, коли саме цвіла черешня,  негативно вплинули на формування врожаю, — розповіла  завідуюча відділом селекції Мелітопольської дослідної станції  зрошуваного садівництва  Людмила Толстолік. —  У цей час і мало б відбуватися зав’язування плодів, але за тих умов бджоли  не змогли якісно  запилювати квіточки. До того ж через спеку відбувалося пересихання квіткових маточок. Тож навіть якщо бджоли й добиралися до квіток, запилення не відбувалося.  Також відзначаємо, що черешня, особливо ранні сорти,  достигає на 7-10 днів раніше, ніж зазвичай. Плоди не встигають набрати  відповідну  масу. Тому  обсяги  врожаю нинішнього року очікуємо менші. Якщо з одного дерева сорту «Мелітопольська великоплідна», який, до речі, за нашими спостереженнями, найкраще переносить погодні негаразди, і вдасться зібрати до 60 кг ягоди, то інші в середньому дадуть  по 15-20 кг, а деякі — й ледве 5-7 кг.

І все-таки на Запоріжжі  радіють черешневому врожаю. В Мелітополі,  відомому завдяки солодкій ягоді,  цього року 15 червня вдруге відбудеться  міський тематичний фестиваль «Черешневий». Як і торік, в його рамках буде зварено черешневе варення, а всі гості зможуть взяти участь у конкурсах, розвагах та майстер-класах.