ЕРУДИТИ. Інтелектуальна гра серед школярів «Віват, інтелект!», котру Чернігівське обласне телебачення знімає і демонструє вже другий рік поспіль, стала надзвичайно популярною як у дітей та підлітків, так і в дорослого населення. Учні змагаються командами, до складу яких входять 5 найерудованіших  хлопців та дівчат 9-11 класів, які вдало пройшли відбіркові тури спочатку у власній школі, а потім у місті чи районі. Можна лише уявити, скільки вболівальників прикипає до голубих екранів під час телепередачі.

У нинішньому році гра вийшла на новий рівень — переможці чемпіонату 2011 року — команда «П’ятнашки» з Чернігівського ліцею №15 змагалися з ерудитами найближчих закордонних сусідів — гомельською командою «Акорд» з Республіки Білорусь та брянською — «Фенікс» з Російської Федерації. Питання для учасників конкурсу готувала творча група ерудованих людей, які давали юним інтелектуалам можливість проявити себе у  різнопланових знаннях.

Це було захоплююче і видовищне змагання. Кожна команда хотіла вибороти Кубок переможця. Навіть по цей бік екрана відчувалося, наскільки зросла напруга у знімальному залі обласної державної телерадіокомпанії «Сівер-центр», після того, як вибули брянські гравці. Групи підтримки просто не могли всидіти на стільцях, зустрічаючи оваціями кожну правильну відповідь. Чернігівська і гомельська команди йшли практично плече в плече, та переможець міг бути лише один. І білоруси виграли.

Причому вибороли першість не лише завдяки ерудиції, а й великою мірою ще й завдяки дуже добрій реакції, оскільки на якісь частки секунди випереджали суперників, натискаючи кнопку, котра сигналізувала про готовність відповідати. Це й не дивно, адже, за словами їхнього капітана Лідії Лещенко, «Акорд» має великий досвід участі в інтелектуальних іграх у себе вдома.

Втім, учасники усіх трьох команд стали добрими друзями, тому щиро привітали переможців. А ще пообіцяли добре підготуватися до турніру наступного року і зустрітися в інтелектуальному герці знову. Щоправда, команда «П’ятнашок», до складу якої входять одинадцятикласники, взяти участь у шоу як гравець більше не зможе. Але обіцяє підготувати добру зміну і прийти вболівати.