СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Проблема якості харчування в дитячих садках і школах — не менш болюче питання, ніж дефіцит місць та, власне, й самих дитячих дошкільних і загальноосвітніх закладів. ЗМІ час від часу оприлюднюють інформацію про зловживання під час закупівлі продуктів для дітей. І це викликає зрозуміле обурення громадськості.

«Забезпечення дітей якісним, повноцінним та збалансованим харчуванням — це питання національної безпеки країни», — наголосив на засіданні Ради регіонів глава держави. Президент зажадав від уряду спільно з місцевими адміністраціями вжити заходів для забезпечення постійного контролю за якістю продовольчих товарів, дотриманням технологічних процесів їх виготовлення та зберігання.

Якщо годують смачно — гризти граніт науки веселіше. Фото Укрiнформу

Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, у 2012/2013 навчальному році надійшло 77 скарг від батьків на неякісне харчування дітей з 22 регіонів. Зокрема з Рівненської, Запорізької, Одеської, Херсонської областей. 80% з них — від батьків учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Найбільше нарікань на те, що у школах узагалі немає безплатного харчування. А батьки дошкільнят порушували питання оплати харчування для малюків з малозабезпечених родин, скаржилися на відсутність гарячих обідів через ремонти харчоблоків, недотримання умов приготування їжі та погану якість продуктів. Урядовий контактний центр надсилає ці звернення до місцевих органів виконавчої влади для реагування.

Управління освіти і науки облдержадміністрацій зазвичай відповідають, що згідно з п. 5 постанови Кабміну від 02.02.2011 року № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах» за рахунок бюджетних коштів отримують харчування учні 1—4 класів та діти пільгових категорій. Припиняється ж надання безплатного харчування, як правило, через брак фінансування. А ще якщо батьки не надають документів на підтвердження пільгового статусу дитини згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», з малозабезпеченої родини тощо.

Є нарікання на незбалансованість раціонів по основних харчових інгредієнтах, відсутність у раціоні м’яса, риби та фруктів, що суперечить вимогам організації дитячого харчування за постановою уряду «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах». В окремих закладах, якщо батьки згодні, вони доплачують за дитячі обіди, за рахунок чого збільшуються порції й розширюється раціон страв.

Звернення громадян на урядову телефонну «гарячу лінію» допомагають розв’язувати проблеми.

Так, одинока багатодітна мати із села Антонів на Київщині просила відновити безплатне харчування учнів 1—4 класів у місцевому навчально-виховному об’єднанні «Загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів — дошкільний навчальний заклад», яке було призупинене з грудня 2012-го. Райдержадміністрація відповіла, що звернення розглянуте, і вже в січні безплатне харчування для цих школярів відновили.

На урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет з 11 по 18 лютого звернулися 9243 заявники.

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.