КOНКУРЕНЦІЯ

Збільшення виробництва продукції українськими НПЗ змусить імпортерів до гри за правилами

У лютому матимемо можливість переконатися в тому, наскільки власники нафтопереробних заводів дотримуються домовленостей. Мова передусім про стабілізацію роздрібних цін на бензин та дизпальне. Адже два тижні тому, як повідомлялося, відбулася зустріч міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка з власниками НПЗ, які погодилися з 1 лютого стабілізувати роздрібні ціни на нафтопродукти.

Якщо ж врахувати, що Прем'єр-міністр Микола Азаров головну причину різкого стрибка цін на пальне вбачає у низьких показниках виробництва нафтопродуктів підприємствами, що розташовані на території України, то досягти стабілізації на ринку можна лише за рахунок збільшення переробки нафти саме українськими НПЗ. На останньому і наголошував Юрій Бойко.

Стосовно підвищення ввізного мита на імпортне пальне, що, на думку Міністерства енергетики та вугільної промисловості, може стати додатковим стимулом активізації роботи для вітчизняних НПЗ, то далеко не всі аналітики вбачають у цьому благо. Окрім того, свою стурбованість можливим зростанням митних платежів висловили у спільному листі до керівництва Кабміну посли кількох держав, бізнесові структури яких поставляють пальне на український ринок. Втім, якщо вітчизняним НПЗ справді вдасться кардинально збільшити випуск бензину та дизпального, тоді почнуть діяти закони конкуренції і ціни можуть стабілізуватися.