CОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Мало хто з нас може похвалитися тим, що не ходить до аптеки. А тому, звісно, хочеться мати впевненість у тому, що купуємо справжні ліки, а не підробки. Якість та ціни на ліки — питання національної безпеки України і свідчення цього — увага, яку приділив Президент Віктор Янукович питанням якості ліків. Адже йдеться про життя і здоров’я кожного громадянина.

Як повідомили «Урядовому кур’єру» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, актуальні питання для заявників (переважно осіб пенсійного віку) — наявність в аптеках необхідних їм лікарських засобів за прийнятними цінами, а також їх якість. З початку року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 378 звернень з цих питань. Зокрема 215 абонентів поскаржилися на неякісні ліки та підвищення їх вартості.

Усі звернення були надіслані органам виконавчої влади відповідно до компетенції для подальшого об’єктивного розгляду, в тому числі МОЗ, Державній інспекції України з контролю за цінами, Державній інспекції з питань захисту прав споживачів, Державній службі з лікарських засобів, Державній санітарно-епідеміологічній службі та обласним держадміністраціям і КМДА.

Заявники з 22 регіонів (переважно з Києва та Донецької області) зверталися на урядову телефонну «гарячу лінію» щодо браку в аптеках необхідних їм ліків, також цікавилися, на якому етапі перебуває оформлення дозвільних документів на реалізацію лікарських засобів, які не продають в аптеках через брак відповідних документів.

Житель Харкова поскаржився на брак у продажу в міських аптеках ліків для хворих на серцево-судинні захворювання: кораксану, хартилу, лозапу. Обласна держадміністрація повідомила, що ці ліки зареєстровані на території України, перешкод для їх реалізації немає. Необхідні медикаменти заявник придбав, у чому пересвідчилися фахівці центру.

Заявниця (інвалід ІІ групи, діагноз — лімфолейкоз) з Одеської області звернулася з проханням забезпечити її життєво необхідним медичним препаратом лейкеран. За словами заявниці, за пільговим рецептом ці ліки в аптеках міста купити вона не змогла, адже їх просто немає. Як повідомили з облдержадміністрації, питання заявниці вирішено, необхідними ліками її забезпечили.

А багатодітна мати з міста Мерефи Харківського району скаржилася на відмову в безкоштовному забезпеченні її дітей необхідними медичними препаратами за рецептом лікаря (нурофен, флемоклав, віброцил, ефізол тощо) у міській центральній районній аптеці № 30 через брак бюджетного фінансування на придбання цих медикаментів. Після звернення жінки на урядову телефонну «гарячу лінію» усі необхідні їм ліки її діти отримали, про що повідомила їхня мати.

На урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет з 15 до 20 квітня звернулося 9 тисяч 541 заявник зі скаргами, заявами та пропозиціями.

  0800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.