Приймаючи бюджет поточного року, депутати обласної ради передбачили суттєве підвищення фінансування установ освіти в регіоні. І цього ж дня постійна депутатська комісія з питань бюджету підготувала рекомендацію профільному департаменту облдержадміністрації щодо доцільності подальшого функціонування 20 комунальних закладів позашкільної освіти.

Народні обранці назвали свою ініціативу модним словом «оптимізація», маючи на меті раціонально використовувати бюджетні кошти. Втім, склалося враження, що для них виховання та розвиток десятків тисяч дітей козацького краю, організація їхнього змістовного дозвілля з економічної точки зору — нераціональне використання бюджетних коштів. Тому означені 20 закладів вони хочуть або об’єднати, або й зовсім ліквідувати.

На захист системи змістового дозвілля дітей та учнівської молоді виступив корпункт «УК» у Запорізькій області. З ініціативи автора цієї публікації у прес-центрі Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів відбулася зустріч директора обласного центру туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій (із 1939 року він відомий далеко за межами області як станція юних туристів) Тетяни Митрофанової і директора обласного центру художньо-естетичної творчості (діє в області з 1929 року) Наталії Кузнєцової з представниками місцевих ЗМІ. До відвертої розмови запросили і голову постійної депутатської комісії облради з питань бюджету Володимира Черленюха.

Ці заклади, що мають розгалужену систему гуртків у містечках і селах краю, виховали не одне покоління нащадків запорізьких козаків. Для дітей такі центри — це засіб розвинути свої природні таланти й здібності, це своєрідний трамплін для участі у всеукраїнських та навіть міжнародних конкурсах.

— За рейтингом 2014 року, Запорізька область посіла третє місце в Україні з проведення та участі в конкурсах художньо-естетичного напряму, — розповідає Наталія Кузнєцова. — Наприклад, народний хор української пісні «Дніпро» щойно повернувся з конкурсу у Львові, де здобув другу премію, а мені вже телефонують із Рівного, Луцька, Києва — запрошують до участі в інших заходах.

Вихованці станції юних туристів завдяки пошуковій роботі в походах і експедиціях пишуть свої перші науково-дослідницькі роботи і, беручи з ними участь у конкурсах Малої академії наук, здобувають відзнаки. Для багатьох із них це стає своєрідною путівкою у життя. Скажімо, гендиректор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко та відомий підводний археолог Дмитро Кабалія — випускники цього закладу позашкільної освіти.

Тож якщо центри закриють, дітей позбавлять можливості реалізовувати свій творчий і науковий потенціал.

— Завдання наших гуртків — забрати дітей з вулиці. Навчання тут безкоштовне, саме тому їх відвідують діти із малозабезпечених сімей, батьки яких не в змозі платити за гуртки, — пояснює Тетяна Митрофанова.

Та найголовніше, що такі заклади сприяють формуванню у вихованців почуття патріотизму. Так, одна з акцій «З любов’ю до Героя» триває вже понад рік. Вихованці центрів власноруч виготовляють обереги, листівки, плетуть маскувальні сітки, які передають бійцям у зону АТО.

Голова постійної депутатської комісії облради з питань бюджету Володимир Черленюх спробував пояснити журналістам, що депутати, приймаючи непопулярне рішення, керувалися передовсім потребою економити бюджетні кошти у скрутний для країни час. Однак йому нагадали, що не менш складною була ситуація і у тривожні 1990-ті. Утім, тоді обласні центри позашкільної освіти не ліквідували, бо влада розуміла значення таких закладів. А щодо «оптимізації… шляхом злиття», то фахівці заперечили її доцільність, бо кожна установа має свій напрям діяльності, і більшість із них навіть не перетинаються між собою.

Чому ж тоді так жорстко постало питання про «оптимізацію»? Є підозра, що питання лежить в іншій площині. Зокрема, деякі заклади розміщені у привабливих районах міста і рекреаційній зоні на березі Дніпра, що могло впасти в око якомусь можновладцю. Тому хтось і намагається за допомогою народних обранців прибрати її до своїх рук.

Батьки вже написали звернення до керівних органів країни. Одразу відреагував міністр освіти Сергій Квіт. Він звернувся з листом до першого заступника голови облдержадміністрації Григорія Самардака, в якому зазначив про неможливість закриття позашкільних центрів.