ОСОБИСТІСТЬ

Щойно свій 90-річний ювілей відсвяткував Герой Радянського Союзу, почесний громадянин Запоріжжя, генерал-майор авіації, льотчик штурмовика Іл-2 Петро Рубанов.

Живою легендою величають запоріжці Петра Якимовича. Бойова ескадрилья штурмовиків під його командуванням пройшла всю війну до самого Берліна. За роки війни він зробив 141 бойовий виліт. У боях особисто знищив 10 німецьких літаків, 63 автомашини, 19 броньовиків, 14 гармат, 15 зенітних установок, 85 залізничних вагонів із технікою та боєприпасами, 4 паровози, 9 танків, 2 баржі, катер та 21 склад із боєприпасами. "Всі результати бойових вильотів підтверджено екіпажами штурмовиків і винищувачів прикриття та фотознімками", - написав у поданні на представлення льотчика Рубанова до найвищої нагороди командир 828-го Червонопрапорного Свірського ордена Суворова третього ступеня штурмового авіаполку майор О. Ф. Єкимов. За уміле керівництво авіаційною ескадрильєю, зразкове виконання завдань командування фронтів у боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому мужність, хоробрість та героїзм майору Петру Рубанову 18 серпня 1945 року присвоєно звання Героя Радянського Союзу. За роки війни він був нагороджений дев'ятьма бойовими орденами та п'ятьма бойовими медалями.

Після війни Петру Якимовичу довелося нести службу в Німеччині, Азербайджані, Грузії, Вірменії. Він освоїв новий штурмовик - Іл-10. Під час навчання у Московській військово-повітряній академії опанував і реактивний винищувач МІГ-15. А з 1956 року полковник Рубанов очолив штаб 164-ї авіаційної дивізії у Запоріжжі, що мала на озброєнні нові реактивні бомбардувальники Іл-28. Коли ж дивізію розформували, Петро Якимович вийшов у відставку, втім не полишив активного громадського життя, а всі сили віддав шляхетній справі виховання підростаючого покоління.