МЕДИЦИНА 

Населення досі мало обізнане з перетвореннями в галузі охорони здоров’я

Стан медичної сфери і хід її реформування представники галузевих громадських організацій обговорили під час зустрічі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим.

«Уряд приділяє значну увагу медицині. І це відбивається не тільки у збільшенні фінансування, а й у реалізації серйозних проектів, які передбачають створення в кожній області сучасних лікувально-діагностичних закладів», — одразу ж наголосив очільник Кабміну.

Завдяки зусиллям влади вдалося розв’язати безліч нагальних проблем. Але, звичайно ж, далеко не всі. Наприклад, у жовтні 2010 року було відкрито Центр ядерної медицини у Києві. «На превеликий жаль, досі він не запрацював у тому обсязі, в якому ми планували: тобто позитронно-емісійний томограф поки що виконує тільки діагностичну функцію, а не лікувальну, — підкреслив Микола Азаров, додавши, що 15 грудня поточного року ця установка запрацює на повну потужність. — Таке обладнання є далеко не в кожній країні. Але виявилося, що зокрема наші медики до цього не готові».

Прем’єр нагадав і про резонанс із забезпеченням лікарень потрібними медикаментами: «Уряду довелося в незвичний для себе спосіб приймати рішення про закупівлю цих препаратів через резервний фонд і Міністерство надзвичайних ситуацій». Крім того, Кабмін неодноразово заявляв про готовність всебічно підтримувати ініціативи міністерства про зняття всіх питань із забезпечення лікарень необхідними ліками: «Кабінет Міністрів підтримає будь-яке рішення щодо забезпечення медустанов ліками. Якщо треба внести зміни до закону,  внесемо. Якщо треба прийняти спеціальну постанову уряду — приймемо. Треба виділити грошей — виділимо».

Україна повинна розвивати фармацевтичну промисловість і власними силами виробляти все, що нам потрібно, категорично переконаний Прем’єр. Сторони зазначили необхідність посилення інформування населення про реформи в медичній галузі. Бо населення мало обізнане з намірами влади, оскільки не було проведено жвавої публічної дискусії щодо галузевих реформ, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.     

Микола Азаров висловив цікаву ідею про створення сучасного медико-біологічного центру, за взірець якого буде взято аналогічний центр Куби. Вартість такого центру становить 300 млн доларів. «Кубинці готові нам передати всі технології, ліцензії, обладнання, навчити наших спеціалістів», — розповів Микола Азаров, спрогнозувавши, що такий заклад можна здати в експлуатацію за два роки.

За результатами цієї зустрічі буде дано відповідні доручення. Учасники також вирішили, що подібні зустрічі проводитимуться принаймні раз на квартал.