ВТРАТА

У Донецькому опіковому центрі померла жертва резонансного злочину Оксана Макар

Жительку Миколаєва Оксану Макар, згвалтовану та ледь живу, спецрейсом доставили до Донецького опікового центру Інституту невідкладної і відновної хірургії імені В. Гусака ще 16 березня. У цьому закладі вже напрацювали чималий досвід лікування, здавалося б, безнадійних пацієнтів: приміром, дуже часто ними ставали гірники після аварій у шахтах. А з огляду на солідний набір сучасного обладнання та препаратів з’явилися певні шанси й на порятунок пацієнтки, яку привезли сюди у вкрай важкому стані.

У пацієнтки, кажуть лікарі, був один шанс із ста. І намагаючись використати його, майже два тижні донецькі медики боролися за її життя. Боролися попри те, що у дівчини були не просто важкі, а не сумісні з життям травми. Чого, приміром, тільки варті опіки 55 відсотків тіла, запалення легенів, поліорганна недостатність та сепсис. За словами керівника опікового центру професора Еміля Фісталя, особливо уражені були легені пацієнтки. «Коли ми тільки діагностували рентгенологічно, то там життєздатної легеневої тканини не було, — згадує він. — Тому пацієнтка перебувала на штучній вентиляції. Спостерігалося виснаження і серцевої, і дихальної системи. А ще — набряк мозку».

Майже щодня пацієнтці проводили хірургічні операції, і саме завдяки кваліфікації медиків, сучасному обладнанню та медикаментам у якийсь момент заблимав промінчик надії. Медики навіть констатували певний прогрес: завдяки проведеним операціям стан пацієнтки стабілізувався і з’явилася надія врятувати праву ногу.

Та вже у четвер Оксанин стан різко погіршився. Як розповіла кореспондентові «УК» її мама Тетяна Суровицька, яка всі ці дні перебувала в лікарні (жінка мешкала в окремій палаті), десь о пів на восьму розпочалася легенева кровотеча, що через кілька годин призвела до зупинки серця. Протягом усього часу, свідчить директор Інституту невідкладної і відновної хірургії імені В. Гусака Владислав Гринь, медики проводили відповідні реанімаційні заходи, та все марно. Життєво важливі органи потерпілої відмовилися працювати, та й захисні сили організму вже вичерпалися.

Результати проведеної судово-медичної експертизи стануть відомі пізніше. Поки що причиною смерті називають важкий сепсис. Поєднання великої кількості травм і призвело до фатального кінця. Свою лиху роль відіграло переохолодження: потерпіла 10 годин провела на морозі. Тим часом, як повідомили на брифінгу в Києві начальник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко та начальник Управління зв’язків з громадськістю МВС України Володимир Поліщук, справу за обвинуваченням трьох миколаївських молодиків у згвалтуванні зі статті «замах на вбивство» вже перекваліфікували на статтю «навмисне вбивство» Кримінального кодексу.

Як відомо, 10 березня в Миколаєві Оксана Макар стала жертвою нападу трьох місцевих молодиків. Згвалтувавши потерпілу, її душили, а потім намагалися спалити. Після госпіталізації у дуже важкому стані пацієнтці довелося ампутувати руку й перевести на штучну вентиляцію легень.

…У четвер мама покійної зізналася: ніколи не думала, що доведеться звертатися до бюро ритуальних послуг для доньки. Її тіло перевезуть до рідного міста. «Як житиму без неї? — запитує себе. —  Я весь цей час вірила, що вона  виживе… А тепер залишається тільки пом?ститися за її смерть. У мене вистачить сил іти до кінця і довести цю справу до справедливого суду. Якщо ж цього не станеться, сама візьму участь у самосуді винних у смерті моєї доньки…