НАДБАННЯ

На Миколаївщині один із найнижчих показників дитячої смертності

В обласній дитячій лікарні завершено капітальний ремонт відділення інтенсивної терапії новонароджених. Його провело підприємство «Генір-Буд» на замовлення управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації. Кошти виділено з обласного бюджету. В ході будівельних робіт повністю відновлено поверхні стін, стелю та підлогу, замінено всі сантехнічні комунікації, замінено вікна та двері, проведено часткове перепланування палат. Сьогодні відділення сяє чистотою, радує якісно виконаними роботами і готове до прийому новонароджених.

Хірургічний корпус обласної дитячої лікарні був введений в експлуатацію ще 1998 року. Тоді в ньому почало працювати відділення реанімації новонароджених. Нині в дитячій лікарні єдиний в області стаціонар для лікування новонароджених і недоношених дітей, які мають проблеми зі здоров’ям. Ці малюки буквально з перших годин після народження перебувають під наглядом фахівців. Спочатку за ними в будь-яку точку області вирушають на спеціальному транспорті лікарі-реаніматологи, готують дітей до транспортування і доставляють в обласну лікарню. Тут  новонароджені отримують  лікування за всіма напрямками, починаючи від вад розвитку й закінчуючи хірургічною допомогою.

Щорічно у відділенні реанімації направляють до п’ятисот малюків з усієї області. І завдяки роботі фахівців, особливій методиці, яку вже тривалий час успішно застосовують неонатологи лікарні, дитяча смертність в області зведена до мінімуму. За цим показником Миколаївська область одна з кращих в Україні.

— Подібної нашій технології немає в жодному відділенні реанімації не тільки України, а і на пострадянському просторі, — запевняє головний лікар лікарні Дмитро Гоцуляк. — Річ у тому, що кожен місяць ми міняємося приміщеннями в цьому відділенні. Відділення з однієї функціональної частини повністю переміщається в іншу таку саму функціональну частину. За цей час у тій, першій, його частині проводиться повна дезінфекція та стерилізація, всі поверхні ретельно вимиваються спеціальними розчинами, чистяться щітками. У результаті ми домагаємося ідеальної стерильності та недопущення внутрішньо-лікарняного інфікування. Тим самим знижуємо до мінімуму несприятливі ризики.

В обласній лікарні Миколаєва створені умови для догляду за новонародженими. Фото з сайту svirzh.com

У зв’язку з такими особливими вимогами до умов утримання малюків ремонт цього відділення теж проводили «особливий». Як розповідає директор ПП «Генір-Буд» Ігор Світлицький, «ми враховували, щоб усі поверхні легко чистилися і милися, витримували заливку спеціальними дезінфікуючими засобами. Також була вимога з нівелювання підлог, вони повинні бути ідеально рівними. Адже діток пересувають на візках, і вони не мають відчувати дискомфорту, зайвих коливань. Тому підлогу наливали за сучасними технологіями, укладали зносостійкий  лінолеум».

Після остаточного завершення ремонту відділення продовжить працювати за вже освоєною методикою, про яку розповів головний лікар Д. Гоцуляк. Він підтверджує, що будівельники врахували  побажання медиків, здійснили роботи відповідно до встановлених стандартів і норм: «Усі приміщення, в яких перебуватимуть діти, мають оздоблення, що максимально дає змогу проводити дезінфекцію, стерилізацію поверхонь. Перелік оздоблювальних матеріалів ми спеціально погоджували з санепідемслужбою».

До проведення капітального ремонту у відділенні кожен рік-півтора проводили косметичний ремонт. «Не ремонтувати просто не можна, тому що відбувається постійне накопичення інфекцій, — пояснює Дмитро Васильович. — Є певна межа. І, звичайно, стан відділення після ремонту всіх нас радує».

Відділення інтенсивної терапії (реанімації) розраховане на 28 робочих місць — по 14 місць на кожній половині. Кожне робоче місце (саме так тут називається звичне ліжко-місце) обладнано сучасним комплексом: кювез, реанімаційний стіл, апарат штучної вентиляції легенів, інфузійні насоси, електровідсмоктувачі, моніторне обладнання. Усе це необхідне для надання дієвої допомоги хворим малюкам. Тепер до справи порятунку найменших пацієнтів причетні не тільки лікарі, а й будівельники, які доклали зусиль, аби зробити відділення реанімації максимально комфортним, зручним і функціональним.

Пологи за допомогою Скайпу

Наталія БІЛОВИЦЬКА,
«Урядовий кур’єр»

СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ. Провідні фахівці Дніпропетровського обласного перинатального центру почали надавати відеоконсультації своїм колегам з інших міст і сільських районів області за допомогою  комп’ютерної програми Скайп (Skype).

Відкритий нещодавно медзаклад розрахований на 4000 пологів на рік. Дніпропетровський обласний перинатальний центр експерти вже визнали одним із найсучасніших у країні.

«Завдяки новому обладнанню маємо можливість упроваджувати новітні технології та методики лікування пацієнтів. Зокрема надавати відеоконсультації за допомогою Скайпу медичним працівникам усіх міст та районів області, а також отримувати консультації спеціалістів із багатьох регіонів України, — зазначила головний лікар Дніпропетровського обласного перинатального центру Людмила Падалко. — Це дуже зручно як для наших колег, так і для нас самих. Тепер лікарям з інших населених пунктів не обов’язково приїжджати чи дзвонити по телефону. Головна перевага такого способу спілкування та надання медичної допомоги в тому, що наші фахівці можуть побачити та поспілкуватися з пацієнткою, самостійно оцінити її стан здоров’я та на відстані в режимі реального часу надати висококваліфіковану консультацію щодо подальшого лікування».

У перинатальному центрі в Дніпропетровську надають медичну допомогу жінкам зі складним перебігом вагітності, загрозою викидня, патологією плоду, з ускладненими пологами. Також тут лікуються хворі на безпліддя, інші гінекологічні хворі. У центрі роблять складні операції з широким застосуванням методу лапароскопії. Немовлят виходжують у сучасно обладнаному відділенні інтенсивної терапії. На лікування однієї дитини в реанімаційному відділенні з обласного бюджету виділяють 230 грн на добу. Це один з найвищих показників у країні. За два місяці роботи в перинатальному центрі провели 572 пологів, з яких 179 — з ускладненнями, 106 — за допомогою кесарева розтину та 66 передчасних пологів. 28 немовлят народилися вагою до 1500 грамів. Пацієнтками центру були 306 жительок Дніпропетровська та 266 — із міст та районів області.  «Створена на Дніпропетровщині в рамках реалізації Національного проекту «Нове життя» комплексна система надання перинатальної допомоги матерям та дітям є моделлю взаємодії між перинатальними центрами та профільними фахівцями з усієї України. Важливою складовою цього проекту є налагодження зв’язків між фахівцями для підвищення якості діагностики стану пацієнтів та надання своєчасної медичної  допомоги», — зазначила начальник головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

До речі. Дніпропетровська область перша в Україні завершила створення комплексної системи надання перинатальної допомоги матерям та дітям. Окрім обласного, це й відкритий у грудні 2011-го перинатальний центр у Кривому Розі, розрахований на 3000 пологів на рік. Крім того, в області функціонує потужна мережа міжрайонних пологових центрів та три неонатальні.